Tonny Vilhena tijdens de beroepszaak op woensdag
NOS VoetbalAangepast

Geen Klassieker voor Vilhena: twee duels schorsing

Tonny Vilhena is door de beroepscommissie van de KNVB voor drie wedstrijden geschorst, waarvan één voorwaardelijk, vanwege de elleboogstoot tegen Sparta-speler Mathias Pogba.

De Feyenoorder kan daardoor zondag niet de Klassieker spelen tegen Ajax. Ook mist hij drie dagen later het thuisduel van Feyenoord met Go Ahead Eagles.

Vilhena raakte in de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam op 5 maart tegenstander Mathias Pogba met een elleboog. De aanklager betaald voetbal eiste aanvankelijk vier duels schorsing, waarvan één voorwaardelijk.

Feyenoord ging daartegen in beroep, waarna de aanklager de strafeis verhoogde naar vier duels onvoorwaardelijk. Bovendien verruimde hij de tenlastelegging met het slaan van een tegenstander. De beroepscommissie lijkt met haar uitspraak te hebben gekozen voor de gulden middenweg.

De beroepscommissie oordeelt dat er sprake was van voorwaardelijke opzet bij de elleboogstoot tegen Pogba. "Vilhena zwaaide toen hij omhoog sprong met zijn elleboog naar achteren, terwijl hij kon weten dat hij een speler van Sparta hard in het gezicht zou kunnen raken, wat ook is gebeurd", aldus de verklaring.

Wel waardeert de beroepscommissie de ernst van de overtreding anders dan de tuchtcommissie, waardoor de straf één wedstrijd lager uitvalt.

Volgens verslaggever Joep Schreuder, die de hele zaak op de voet heeft gevolgd, is de uitspraak niet verrassend. "Het leek heel onwaarschijnlijk dat er wéér vrijspraak zou komen voor een Feyenoorder, wat de huisjurist van de Rotterdammers, Joris van Benthem, al eerder een aantal keer is gelukt."

Tijdens de behandeling van de beroepszaak kreeg Vilhena woensdagavond nog onverwachte steun van scheidsrechter Danny Makkelie, die de overtreding tijdens de wedstrijd niet bestrafte. Hij zei dat bij nadere bestudering van de beelden een gele kaart vanwege een onbesuisde actie had volstaan.

Die verklaring leek in het voordeel van Vilhena. "Maar de juristen van de beroepscommissie zijn ook geen pannenkoeken", stelt Schreuder. "Die kijken naar veel meer dan alleen een getuigenverklaring van Makkelie, iemand die achteraf makkelijk praten heeft."

Vilhena deelt elleboogstoot uit aan Pogba

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl