F-16's van de Amerikaanse luchtmacht
NOS NieuwsAangepast

VS schrapt voorwaarden voor verkoop F-16's aan Bahrein

De Amerikaanse regering wil de voorwaarden schrappen die onder president Obama werden verbonden aan de verkoop van gevechtsvliegtuigen aan Bahrein. Minister van Buitenlandse Zaken Tillerson heeft het Congres laten weten negentien F-16's aan de oliestaat te willen verkopen, zonder de eis dat het land verbeteringen aanbrengt in de mensenrechtensituatie.

De VS werkt in het Midden-Oosten nauw samen met Bahrein en heeft er Amerikaanse oorlogsschepen ondergebracht. Maar het soennitische regime in Bahrein heeft een slechte staat van dienst op het gebied van de mensenrechten: de sjiitische meerderheid die zich verzet tegen discriminatie wordt met harde hand tot zwijgen gebracht.

Contraproductief

De vorige Amerikaanse regering besloot daarom de verkoop van F-16's te binden aan de voorwaarde dat de mensenrechten beter gerespecteerd moesten worden. Tillerson noemt die voorwaarde contraproductief voor de samenwerking met Bahrein. Volgens hem moet de verkoop van wapens niet openlijk worden gebonden aan voorwaarden. Met de transactie is 5 miljard dollar gemoeid.

De samenwerking met Bahrein is cruciaal voor de strategie van president Trump om de invloed van het machtige, sjiitische Iran in de regio terug te dringen. Trump heeft zich steeds scherp gekeerd tegen de politiek van toenadering tot Teheran die onder zijn voorganger werd gevoerd.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch waarschuwt de Amerikaanse regering dat het regime in Bahrein het schrappen van de voorwaarden zal interpreteren als een steun in de rug voor het beleid van onderdrukking en vastzetting van politieke tegenstanders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl