Controle van een zwangere vrouw
NOS NieuwsAangepast

Kort geding vanwege 'staatssteun' voor NIP-test

Een Belgisch laboratorium sleept de Nederlandse staat voor de rechter vanwege een subsidieregeling die zaterdag van kracht wordt. Alle zwangere vrouwen in Nederland kunnen vanaf 1 april voor 175 euro een NIP-test laten uitvoeren, dankzij een regeling van demissionair minister Schippers. Daarmee is 26 miljoen euro gemoeid. NIP-test-ontwikkelaar Gendia zegt dat sprake is van ongeoorloofde staatssteun en wil dat de regeling van tafel gaat.

De subsidie is bedoeld voor de acht academische ziekenhuizen in Nederland. Andere aanbieders van de test kunnen er geen aanspraak op maken. Gendia, dat bij meer dan 21.000 Nederlandse vrouwen de test heeft verricht, is bang dat buitenlandse partijen nu worden verdrongen.

Syndroom van Down

Bij de NIP-test wordt bloed getest van de zwangere vrouw, waarin dna van de foetus zit. De test ontdekt 96 van de 100 kinderen met het downsyndroom.

Sinds 2014 krijgen zwangere vrouwen de NIP-test in Nederland alleen aangeboden als uit de combinatietest een verhoogd risico naar voren kwam. Veel zwangeren die de test toch wilden, weken daarom uit naar België. In België kunnen alle vrouwen de test doen. De prijs ligt er wel 3 tot 4 keer hoger dan wat Nederlandse ziekenhuizen vanaf 1 april in rekening zullen brengen. De reden dat de prijs in Nederland lager komt te liggen (rond de 175 euro, net als de combinatietest), is dat het VWS-ministerie daarvoor de komende drie jaar een onderzoekssubsidie beschikbaar heeft gesteld.

Gendia zegt dat zwangeren vrij moeten kunnen kiezen en vraagt de rechter nu om opschorting van de subsidieregeling. Ook zet het bedrijf vraagtekens bij de betrouwbaarheid van de test die de academische ziekenhuizen gaan aanbieden. Het zou nog onduidelijk zijn "of die dezelfde kwaliteit heeft als die van Gendia".

'Stormloop'

Het AD meldde vanochtend dat de acht umc's zich opmaken voor een stormloop op de test. Ze verwachten dat de helft van de zwangeren hun ongeboren kind zullen laten screenen op afwijkingen. Het aantal tests kan volgens het Erasmus MC, VUmc en Maastricht UMC+ oplopen van tien tot 360 per dag.

Vanaf 1 april kunnen alle zwangere vrouwen een NIP-test krijgen. Maar hoe werkt zo'n test?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl