'Ik kneep hem toen ik opnieuw werd gepakt'

Door redacteur Jennie Jalvingh

NOS-camerama Eric Feijten komt vanavond omstreeks 22.00 uur weer aan op Schiphol na zijn hachelijke avontuur in Caïro. Feijten werd tot twee keer toe opgepakt in de Egyptische hoofdstad en werd uiteindelijk gedwongen het land te verlaten. Vlak voor vertrek zei hij enigzins laconiek aan de telefoon: "Het gaat goed met me".

De cameraman is niet aan werken toegekomen. Donderdag werd hij op het vliegveld opgepakt en weggevoerd. Hij zat geruime tijd vast, met vastgebonden handen, geblinddoekt en zonder eten of drinken. Donderdagvond werd hij vrijgelaten, belandde in een hotel en had contact met de redactie en met familie.

Vanochtend was het weer raak: hij werd tegenghouden bij een wegversperring en zijn apparatuur werd opnieuw in beslag genomen. "Ik kneep 'm wel even toen ik opnieuw werd gearresteerd. Het ging er de vorige dag al behoorlijk hardhandig aan toe. Met een blinddoek en een pistool tegen je hoofd voel je je uiteraard niet fijn."

Dikke nek

"Ik heb mezelf wel steeds voorgehouden 'het kan altijd erger' en 'so what als ze je doodschieten'. Vooral als er zo'n dikke nek in een leren jas bij kwam, werd de sfeer grimmig. Toch waren de mensen die me vasthielden ook vriendelijk en verontschuldigden ze zich voor de manier waarop ik werd behandeld."

Feijten is getraind op gevaarlijke situaties en heeft zelf trainingen gegeven aan collega's over wat je moet doen en vooral wat je niet moet doen als je wordt gekidnapt of gearresteerd. "Daarbij speel je een rollenspel. Het is tijdens zo'n training niet uit te leggen wat er met je gebeurt als je echt wordt vastgehouden. Maar het is wel een goede basis. Toch, in het echt is zoiets heel anders."

Uiteindelijk werd Feijten door het leger naar het vliegveld gereden. Daar kon hij de eerste vlucht terug naar Europa nemen. "Helaas is er van draaien niets gekomen. Er was werkelijk geen doorkomen aan, zo'n chaos was het overal."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl