De 46-jarige Ruperta is ernstig verzwakt door diarree, zegt de dierentuin
NOS NieuwsAangepast

Graatmagere Ruperta belichaamt Venezolaanse voedselcrisis

Een uitgemergelde olifant is de afgelopen dagen in Venezuela uitgegroeid tot een nieuw symbool voor de aanhoudende voedseltekorten in het land.

Een journalist uit de hoofdstad Caracas twitterde vorige week donderdag twee foto's van olifant Ruperta, die leeft in de plaatselijke dierentuin. De bovenste is van januari 2016, de onderste van februari dit jaar.

Binnen een dag was het bericht van Roman Camacho honderden keren gedeeld en gingen media gelieerd aan oppositiepartijen ermee aan de haal. Tegenstanders van president Maduro houden hem namelijk verantwoordelijk voor de schaarste aan basisbehoeften als water, meel en rijst.

Bezorgde Venezolanen zetten snel een inzamelingsactie op voor het graatmagere dier. Ze brachten voedsel naar de dierentuin, maar dat aanbod werd afgeslagen. De directie was bang dat het eten niet veilig was.

Bovendien is er van een voedseltekort in de dierentuin helemaal geen sprake, zei de directeur. Als bewijs zette hij foto's van pakhuizen vol met eten op Twitter.

Er is geen voedseltekort in de dierentuin van Caracas, verzekert de directie

De reden dat Ruperta zo is afgevallen, komt dan ook helemaal niet door gebrek aan voedsel, maar door diarree, zegt het ministerie van Milieu. Met drie persberichten in vier dagen probeerden de autoriteiten de pr-schade de minimaliseren.

Zo krijgt Ruperta de beste zorg die voorhanden is. "We hebben zeven dierenartsen die 24 uur per dag voor haar zorgen", verzekert de zoo-directeur. Hij wijst er ook op dat ze met haar 46 jaar al best oud is.

Een van de artsen zegt dat het goed gaat met de dikhuid. "Ruperta is sterk en heeft eetlust. Ze krijgt alles binnen wat ze binnen moet krijgen en ze krijgt medische verzorging." Er loopt nog een onderzoek wat de diarree heeft veroorzaakt.

Ruperta eet goed, zegt de dierentuin

Journalist Roman Camacho, die aan de wieg stond van alle ophef, gelooft er helemaal niets van. "Ruperta is niet bejaard, ze was ondervoed en werd genegeerd", zegt hij op Twitter. "Hopelijk blijven we aandacht houden voor de dierentuinen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl