De brief, gericht aan EU-president Tusk
NOS NieuwsAangepast

May roept in brexit-brief op tot respectvolle scheiding

Het Verenigd Koninkrijk blijft de rest van Europa een warm hart toedragen, wil erg nauwe banden blijven onderhouden en samen blijven werken aan voorspoed, welvaart en vrede. Maar de scheiding gaat door en voor de onderhandelingen daarover geeft premier Theresa May in haar langverwachte brexit-brief aan Brussel zeven richtlijnen.

Over het geld heeft ze het (nog) niet. Wel roept ze om te beginnen op tot constructief en respectvol overleg. Ze noteert alvast dat de Britten goed begrijpen dat ze niet zomaar kunnen blijven profiteren van de handelsvoordelen van een gezamenlijke markt. "Zo weten we ook dat we minder invloed krijgen op regels die de economie in Europa beïnvloeden."

May zegt vervolgens dat het belang van de burgers altijd voorop hoort te staan. Daarom moet het in de onderhandelingen al snel gaan over de rechten van Britten die in EU-landen wonen en mensen uit EU-landen die zich in Groot-Brittannië hebben gevestigd.

May kondigt vertrek uit EU aan

Het derde uitgangspunt voor May is dat er een vergaand akkoord moet komen over een "diepgaand en speciaal partnerschap" na de brexit.

Geleidelijk

Met het oog op de belangen van het bedrijfsleven dringt de Britse regering aan op alle mogelijke zekerheid voor ondernemingen en investeerders. Die zijn, zowel in het Verenigd Koninkrijk als in de andere Europese landen, gebaat bij een geleidelijke overgang naar een EU zonder Londen.

Aparte aandacht vraagt May voor een open grens met Ierland, het enige EU-land waarmee een landsgrens wordt gedeeld. In de onderhandelingen zal moeten blijken of het mogelijk is voor Ierland een aparte 'grens- of douane-unie' te maken.

Harder dan ooit

Als punt 6 staat in de brexit-brief dat er zo snel mogelijk een vrijhandelsakkoord moet komen. De lijst eindigt met de oproep om samen te blijven werken aan het beschermen van de liberale en democratische Europese waarden. "Die heeft de wereld misschien wel harder dan ooit nodig. Daarom willen wij onze rol spelen om ervoor te zorgen dat Europa sterk en welvarend blijft, en leidend op het wereldtoneel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl