Griezmann wacht op besluit scheidsrechter
NOS VoetbalAangepast

Twee keer cruciale rol voor 'videoref' bij Frankrijk-Spanje

Nadat de videoscheidsrechter recent op nationaal niveau zijn nut al had bewezen, is nu ook in het interlandvoetbal gebleken dat de 'videoref' een cruciale rol kan spelen. Tijdens de oefenwedstrijd Frankrijk-Spanje dinsdag in Parijs werd tot tweemaal toe een beslissing herzien op basis van het elektronisch oog.

Eerst werd een doelpunt van de Fransman Antoine Griezmann afgekeurd en later werd een afgekeurde treffer van de Spanjaard Gerard Deulofeu alsnog geldig verklaard.

Het eerste moment deed zich voor kort na rust. Een voorzet van Christophe Jallet stelde Griezmann in staat koppend de score te openen. Arbiter Felix Zwayer wees al naar de middenstip, toen de videoscheidsrechter in zijn oor riep dat een andere speler, Layvin Kurzawa, buitenspel stond op het moment van de goal. Zwayer herriep daarop zijn beslissing en keurde de goal van Griezmann af.

Onterecht vlag omhoog

Halverwege de tweede helft kwamen de Spanjaarden op voorsprong door een strafschop van David Silva. Ruim tien minuten voor tijd deed zich het tweede video-moment voor. Na een voorzet van Jordi Alba tikte Deufoleu de bal binnen en zette daarmee Spanje op een 2-0 voorsprong, maar de grensrechter meende buitenspel te hebben geconstateerd en stak de vlag omhoog. Daarop greep de videoscheidsrechter opnieuw in.

De tv-beelden toonden aan dat van buitenspel geen sprake was geweest. Vervolgens restte Zwayer niets anders dan zijn beslissing voor de tweede maal te herzien. Spanje won zodoende met 2-0.

Ondanks het verlies was er voor de Franse doelman Hugo Lloris toch reden voor een bescheiden feestje. Hij speelde zijn 87ste interland en daarmee evenaarde hij het record van de vermaarde Fabien Barthez, die tussen 1994 en 2006 bij Frankrijk onder de lat stond en met 'De Haantjes' de wereldtitel en Europese titel veroverde.

Bondscoaches over 'videoref' bij Frankrijk-Spanje

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl