NOS VoetbalAangepast

Hoe is het gesteld met de talenten van Oranje?

'Meeste jeugdinternationals gaan grote Oranje niet halen'

Het Nederlands elftal onder 19 heeft dinsdag in Assen een EK-kwalificatiewedstrijd tegen Griekenland gespeeld (0-0). Het gelijkspel was genoeg voor plaatsing voor het EK, volgend jaar juli in Georgië.

Hebben de aanwezige toeschouwers op Sportpark Marsdijk spelers voor het toekomstige Oranje aan het werk gezien? "Absoluut niet", zegt scout Sjaak van den Helder.

Fysiek en mentaal te licht

"Het Nederlands voetbal zit wel een beetje in de problemen", aldus de talentenspeurder van Celtic. "Er is te weinig aandacht besteed aan de fysieke gesteldheid en de mentaliteit van spelers."

Hij denkt dan ook niet veel spelers uit deze lichting op het WK van 2022 terug te zien. "Van dit team verwacht ik zeker niet dat er acht of negen spelers het A-elftal gaan halen."

Justin Kluivert

Bondscoach Maarten Stekelenburg kan spelers opstellen die al ervaring hebben in de eredivisie, maar de trainer erkent dat dit niet alleen komt door het talent van zijn selectie. "De eerste elftallen zijn gewoon jonger en spelers vertrekken eerder naar het buitenland."

Volgens Stekelenburg laat het ongelukkige debuut van Matthijs de Ligt in Oranje zien dat zijn spelers nog de nodige stappen moeten maken. "Hij heeft dit jaar nog in dit elftal gespeeld. Van dat soort spelers verwacht je veel, maar je ziet dat de stap naar het hoogste niveau wel groot is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl