Oud-minister Udrea werd een jaar geleden gearresteerd
NOS NieuwsAangepast

Celstraf ex-minister voor gesjoemel bij boksgala

In Roemenië is de voormalige minister van Toerisme, Elena Udrea, veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf wegens omkoping en misbruik van haar positie. Volgens het hooggerechtshof in Boekarest is bewezen dat ze sjoemelde bij een boksgala dat door haar was georganiseerd.

Het gala in juli 2011 draaide om een gevecht tussen de Roemeens-Canadese supermiddelgewicht Lucian Bute (die won) en de Fransman Jean-Paul Mendy.

Eigen zak

Volgens de aanklacht gebruikte Udrea geld van haar departement om het gala te organiseren. Tien procent van de kosten voor de contracten stak ze in eigen zak.

In de zaak stonden nog zeven anderen terecht. Een naaste medewerker van Udrea kreeg drie jaar gevangenisstraf. De vroegere voorzitter van de Roemeense boksfederatie moet zes jaar de cel in wegens omkoping en belastingontduiking.

Elena Udrea was minister van Toerisme van 2008 tot 2012. Ze zegt dat ze niets verkeerd heeft gedaan. Ze kan nog tegen haar veroordeling in beroep.

Corrupt

Roemenië geldt als een van de meest corrupte landen van Europa. Vorige maand probeerde de nieuwe premier, de sociaal-democraat Grindeanu, 'kleinere' corruptiezaken uit het strafrecht te halen. Uit protest gingen Roemenen dagenlang massaal de straat op, waarop de maatregel werd ingetrokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl