NOS VoetbalAangepast

Seedorf: de eeuwige haat-liefdeverhouding met Oranje

Vanavond is het eindelijk zover. Negen jaar na zijn laatste interland neemt Clarence Seedorf tijdens de oefenwedstrijd van het Nederlands elftal tegen Italië in de Arena officieel afscheid van Oranje.

De inmiddels 40-jarige Seedorf speelde 87 interlands, waarin hij goed was voor elf doelpunten. En twee gemiste penalty's...

Seedorf en Oranje, dat blijft toch altijd die penalty's

Seedorf is een van de succesvolste Nederlandse voetballers aller tijden. Hij was de eerste voetballer ter wereld die de Champions League met drie verschillende clubs won en heeft in totaal vier keer de cup met de grote oren in de lucht mogen houden. Maar in het Nederlands elftal wilde het nooit echt helemaal lukken.

Op 14 september 1994 debuteerde Seedorf bij Oranje in een EK-kwalificatieduel met Luxemburg. Het 18-jarige talent was meteen goed voor een doelpunt: hij maakte de 5-0 in de slotminuut. Danny Blind was toen zijn aanvoerder.

Veertien jaar later zou Seedorf zijn interlandcarrière afsluiten met een invalbeurt in een met 4-3 gewonnen oefenduel met Oostenrijk. In de tussentijd was hij actief op de EK's van 1996, 2000 en 2004 en het WK van 1998.

Edgar Davids en Clarence Seedorf tijdens het EK van 1996 in Engeland

Hij maakte in totaal elf interlandgoals. De mooiste? Dat was waarschijnlijk zijn vlammende 2-0 in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen België (3-0 winst) in 1996. "Persoonlijke actie, perfect uitgespeeld", zei NOS-analyticus Johan Cruijff destijds. "En een slecht veld, dus eigenlijk moet je de technische kwaliteiten nog hoger aanslaan dan ze al lijken."

Maar, hoe groot Seedorf ook als voetballer was, het huwelijk met Oranje was nooit heel gelukkig. Dat wordt geïllustreerd door zijn twee gemiste penalty's. De eerste was in de strafschoppenserie in de kwartfinale van het EK van 1996 tegen Frankrijk. De penalty van Seedorf werd gekeerd. Wat volgde, waren tranen.

De Franse doelman Bernard Lama troost Clarence Seedorf na zijn gemiste penalty in 1996

Een jaar later, in Bursa, ging de bal op de stip in een WK-kwalificatieduel met Turkije. De nog altijd jonge Seedorf durfde de verantwoordelijkheid aan. De bal ging hoog over.

"Waarom laten de andere spelers Seedorf hier verzuipen?", riep commentator Evert ten Napel ontzet uit. "Wat kon Seedorf nou gebeuren toen hij van elf meter schoot", zong Freek de Jonge een jaar later in zijn lied 'Leven na de dood'.

Hoewel Seedorf in de jaren daarop bij zijn clubs internationale successen vierde en hij zijn waarde bij Oranje wel degelijk bewees, doofde zijn interlandloopbaan roemloos uit.

Hij kon niet goed overweg met Marco van Basten, die in 2004 bondscoach werd, wat ertoe leidde dat Seedorf in 2008 voor Oranje bedankte. Toen Bert van Marwijk het stokje overnam, stelde Seedorf zich weer beschikbaar. Maar hij werd nooit meer geselecteerd.

Omzwervingen

Na zijn laatste interland in 2008 speelde Seedorf nog vier jaar voor AC Milan en twee jaar voor het Braziliaanse Botafogo, waarna hij kortstondige periodes trainer was bij AC Milan en het Chinese Shenzhen Xiangxue.

Vanwege al die omzwervingen schoot het officieel afscheid nemen van Oranje er steeds bij in, zoals de KNVB recent meldde. Vanavond is het eindelijk zover.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl