Ciro Immobile viert zijn treffer tegen AlbanIë
NOS VoetbalAangepast

'Italië zal het nog knap lastig krijgen tegen Oranje'

Net als bij Oranje is bij de Italiaanse ploeg de historie indrukwekkender dan de nabije toekomst. Dat stelt Alessandra Bocci, journaliste van La Gazzetta dello Sport. Vanavond treffen beide landen elkaar in de Amsterdam Arena.

"Voor Italië is dit een belangrijke test. We zijn niet meer de ploeg van een aantal jaar geleden. Tegen een Nederlands elftal dat de fans iets wil bewijzen, krijgen we het moeilijk", stelt Bocci.

Bondscoach Italië ziet gebrek aan overtuiging Oranje

In 2006 werd Italië in Berlijn wereldkampioen, maar sindsdien houden de resultaten op WK's niet over. Op de afgelopen drie mondiale toernooien werd de ploeg al in de groepsfase uitgeschakeld. Op het EK van 2012 werd nog de finale bereikt, maar vorig jaar in Frankrijk werden de Italianen in de kwartfinales, na het nemen van strafschoppen, uitgeschakeld door Duitsland.

Nieuwe bondscoach: Ventura

Na het EK nam Gian Piero Ventura het bondscoachschap over van Antonio Conte, die al voor het toernooi bekend had gemaakt te stoppen. "Ventura is geen grote naam, maar hij heeft wel bewezen dat hij goed met jonge spelers overweg kan. Hij is een soort leraar voor ze", stelt Bocci.

"Daarom past hij wel bij deze nationale ploeg. We hebben net als Nederland een jonge groep, maar er is wel een verschil tussen beide selecties."

Ik kan me niet voorstellen dat Italië niet naar het WK gaat.

Alessandra Bocci, journaliste

"Nederland heeft een jonge en getalenteerde groep, met ook nog eens veel jongens die in het buitenland spelen. Dat is bij ons anders. Aanvaller Andrea Belotti bijvoorbeeld, van Torino, heeft nog geen Europees voetbal gespeeld. Terwijl Memphis Depay, die net als Belotti 23 is, al voor PSV en Manchester United heeft gespeeld en nu voor Lyon uitkomt. En met al die clubs heeft hij ook nog eens in Europese competities gespeeld. In Nederland gaan spelers eerder naar het buitenland dan in Italië, waardoor ze toch meer ervaring opdoen."

'Waarom De Ligt?'

Bocci was dan ook verrast dat Danny Blind in de verdediging tegen Bulgarije niet voor buitenlandse ervaring koos, maar voor een tiener. "Ik snapte niet, net als velen in Nederland waarschijnlijk, dat Matthijs de Ligt in de basis stond en niet Wesley Hoedt. We zien hem vaak bij Lazio en hij is een prima verdediger. Maar ik denk dat hij voor Nederland een wat mysterieus alternatief is, omdat jullie hem minder vaak zien spelen."

In Bocci's ogen maakte Blind vaker opmerkelijke keuzes. "Hij keek niet naar wat het team nodig had. Daarin had hij pragmatischer moeten zijn."

Het elftal van Italië tegen Albanië

De weg naar Rusland

De route van de Italianen naar het WK mag dan niet zo ingewikkeld ogen als die van Oranje, de hotels kunnen nog niet geboekt worden. "Het zal denk ik niet lukken om als eerste te eindigen in de poule, Spanje is gewoon beter dan wij. Dan moet het maar in de play-offs gebeuren."

Italië staat met evenveel punten tweede achter de Spanjaarden. Toch is Bocci niet bang dat Italië, dat voor het laatst in 1992 een eindtoernooi miste, zal sneuvelen in de play-offs. "Dat kan ik me gewoon niet voorstellen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl