NOS NieuwsAangepast

Weglaten 'ten minste houdbaar tot' leidt tot minder verspilling

Als de 'ten minste houdbaar tot'-datum op verpakkingen wordt weggelaten, worden producten veel minder snel in de vuilnisbak gegooid. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit Wageningen in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Staatssecretaris Van Dam heeft de resultaten naar de Tweede Kamer gestuurd. Volgens de onderzoekers daalt de verspilling van lang houdbare producten zoals rijst, pasta, koffie en soep uit blik met 12 procent als er geen tht-datum op staat. Wordt 'ten minste houdbaar tot' vervangen door 'lang houdbaar', dan gooien mensen zelfs 31 procent minder weg.

Tht en tgt

Van Dam pleit al langer voor het weglaten van houdbaarheidsdata op producten die nog lang te gebruiken zijn. Volgens hem kan op die manier verspilling van voedsel worden voorkomen. Het Wageningse onderzoek sterkt hem in die mening. Europese regels verplichten producenten data op etiketten te vermelden om zo de veiligheid van het voedsel te waarborgen.

'Tht' staat op producten die niet snel bederven. Na de tht-datum kan de kwaliteit van een product achteruitgaan, maar kan het nog wel veilig worden gegeten. De aanduiding tgt ('te gebruiken tot') wordt gebruikt voor producten die erg bederfelijk zijn, zoals vlees en vis. Na de tgt-datum is het product niet veilig meer te gebruiken.

Uitbreiding lijst

Alleen producten die op een speciale lijst staan, hoeven geen houdbaarheidsdatum te hebben. De staatssecretaris pleit voor een forse uitbreiding van die lijst met bijvoorbeeld macaroni, couscous, griesmeel en rijst. Dat kan, zonder dat de voedselveiligheid in het geding komt, vindt hij.

Volgens de onderzoekers gooit de Nederlandse consument gemiddeld zo'n 50 kilo voedsel per jaar weg. Van Dam gaat de resultaten van het onderzoek bespreken met het bedrijfsleven, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel en andere partijen die twee maanden geleden afspraken voedselverspilling aan te pakken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl