Twee hondjes die zijn gered door Humane Society International
NOS NieuwsAangepast

Honden gered van de slacht in Zuid-Korea; nu op zoek naar nieuw thuis

46 honden die bestemd waren voor consumptie in Zuid-Korea zijn afgelopen weekend aangekomen op vliegveld JFK in New York. Er wordt een thuis voor ze gezocht in de VS.

De dierenwelzijnsorganisatie Humane Society International heeft de dieren gered van een boerderij, ten noorden van de hoofdstad Seoul, waar ze geslacht zouden worden voor hun vlees.

Gered van de slacht in Zuid-Korea

Volgens projectleider Kelly O'Meara zaten de honden in een vertrek dat op een kerker leek. "Er was nauwelijks licht en weinig tot geen ventilatie, zodat je tranen in je ogen kreeg van de stank van ammoniak. Je zag de ogen die naar je keken, maar de honden zelf waren niet te zien in het donker."

O'Meara stelt dat er zo'n 17.000 van dit soort boerderijen in Zuid-Korea zijn. De dieren krijgen er net genoeg voer om in leven te blijven en er is geen dierenarts om hen te behandelen als ze ziek zijn. "Ze blijven leven tot ze worden afgemaakt of ze sterven in hun kooi."

Voor alle geredde honden wordt een baasje gezocht in de VS

Het goede nieuws is dat de hondenvleesindustrie afneemt, omdat de vraag ernaar minder wordt, zegt O'Meara. Toch worden er jaarlijks nog zo'n twee miljoen honden gedood voor hun vlees. Het gaat om dieren die gedumpt zijn door hun bazen of door fokkers zijn afgestaan omdat ze niet verkocht werden. Bastaards of rashonden, het maakt voor de vleesindustrie niet uit.

In de VS zijn de honden inmiddels overgebracht naar asiels in New York, Maryland en Pennsylvania. Daar krijgen ze een medische controle en wordt hun gedrag geëvalueerd. Als ze er klaar voor zijn, kunnen ze geadopteerd worden. ​

De honden worden eerst nog opgenomen door asiels

Humane Society International, met als thuisbasis Washington, maakt afspraken met de boeren in Zuid-Korea om de hondenboerderijen te sluiten. Ze steunen de boeren financieel bij de overgang naar andere inkomstenbronnen. Wanneer de boerderijen sluiten, worden de honden naar het buitenland gebracht, want in Zuid-Korea zijn ze over het algemeen niet gewild als huisdier.

De Amerikaanse dierenwelzijnsorganisatie heeft sinds 2015 meer dan 800 honden van zeven boerderijen gered.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl