Een vrijwilliger vaccineert kinderen in Herat
NOS NieuwsAangepast

Honderdduizenden Afghaanse kinderen niet ingeënt tegen polio

In Afghanistan dreigen zo'n 200.000 kinderen geen inenting te krijgen tegen polio. Van hen wonen er ongeveer 160.000 in de noordelijke provincie Kunduz, die grotendeels in handen is van de Taliban. Door de strijd met de moslimextremisten is het niet mogelijk om deze kinderen te bereiken en ze te vaccineren.

Ook in de provincies Helmand, Farah, Kandahar en Paktika zijn problemen. De Taliban hebben vrijwilligers die de vaccinatiecampagne in Helmand uitvoeren in 2014 al verboden om langs de huizen te gaan, omdat ze zouden spioneren.

Campagne

De Afghaanse overheid is bezig met een grote campagne tegen kinderverlamming. In vijf dagen tijd hebben volgens het ministerie van Volksgezondheid 68.000 vrijwilligers een kleine negen miljoen kinderen ingeënt.

Afghanistan is samen met Pakistan het enige land ter wereld waar polio nog voorkomt, hoewel er onlangs ook een uitbraak was in het noordoosten van Nigeria, het gebied waar terreurgroep Boko Haram vandaan komt.

In 2015 waren in Afghanistan twintig gevallen bekend, vorig jaar waren dat er dertien. Dit jaar is tot nu toe bij twee kinderen polio vastgesteld. Het virus, dat voorkomt in de keel van patiënten, wordt verspreid door hoesten, niezen of praten. Ook komt het voor in de ontlasting van mensen die besmet zijn. De ziekte is niet te genezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl