Danny Blind
NOS VoetbalAangepast

Blind en Oranje: een ongelukkig huwelijk

Met het vertrek van bondscoach Danny Blind bij het Nederlands elftal komt na een jaar en acht maanden een einde aan een ongelukkig huwelijk. Oranje speelde onder Blind zeventien duels en won er maar zeven.

De coach werkte in het seizoen 2014/2015 als assistent van Guus Hiddink. Toen Hiddink vanwege tegenvallende resultaten werd ontslagen, werd Blind per 1 augustus 2015 naar voren geschoven als de nieuwe bondscoach. Zijn start was dramatisch met nederlagen tegen IJsland (0-1) en Turkije (3-0). Nederland wist zich daardoor niet te plaatsen voor het EK in Frankrijk.

Nu is kwalificatie voor het volgende grote toernooi, het WK in 2018 in Rusland, opnieuw ver weg en daar wordt Blind op afgerekend. Oranje moet nog vijf wedstrijden spelen. Zoals het zich nu laat aanzien moet Oranje alle duels winnen om nog kans te maken op deelname aan de eindronde in Rusland.

Bondscoach Blind bij Oranje: vooral dieptepunten

In totaal 17 wedstrijden

Het Nederlands elftal speelde onder Blind negen kwalificatieduels (EK en WK). Slechts drie daarvan leverden een overwinning op: Kazachstan, Wit-Rusland en Luxemburg werden geklopt. IJsland, Turkije, Tsjechië, Frankrijk en Bulgarije bleken te sterk.

Oranje speelde acht oefeninterlands met Blind op de bank. Van de vier zeges was die op Wembley tegen Engeland (2-1) de mooiste. Blind gebruikte in totaal 47 spelers. Hij liet zestien spelers debuteren in het Nederlands elftal.

  • ANP
    Marco van Basten, Danny Blind en Ruud van Nistelrooij bij de presentatie
  • ANP
    Bondscoach Danny Blind tijdens de laatste training voor het cruciale kwalificatieduel tegen Turkije
  • ANP
    Robin van Persie (l) en bondscoach Danny Blind
  • ANP
    Danny Blind zwaait op Zweedse bodem
  • Pro Shots
    Een opgewekte Danny Blind bij de persconferentie voorafgaand aan Zweden-Nederland
  • ANP Pro Shots
    Danny Blind in aanloop naar het duel met Zweden
  • ANP Pro Shots
    Danny Blind
  • ANP
    Danny Blind bij aankomst op Schiphol na het verlies tegen Bulgarije

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl