Koeien in de wei
NOS NieuwsAangepast

Stoppersregeling een succes: straks zijn er 160.000 koeien minder

De maatregelen die zijn genomen om de hoeveelheid mest in Nederland terug te dringen, werken. In de eerste twee maanden van dit jaar is het aantal melkkoeien al met 40.000 afgenomen. Deze week kwamen ook de eerste koeien op de markt die worden weggedaan door melkveehouders die gebruik maken van de zogenoemde "stoppersregeling".

Aanbod koeien op veemarkt verdubbelt

Zo'n vijfhonderd boeren hebben hier al gebruik van gemaakt. Zij moeten na de bevestiging van hun aanvraag binnen zes weken alle dieren naar de slacht brengen of exporteren naar het buitenland. Naar verwachting neemt het aantal melkkoeien dit jaar in hoog tempo met 160.000 af.

"Het is fors drukker op dit moment, we doen er alles aan met onze slachterijen om het aanbod van melkvee zo goed mogelijk te verwerken", zegt Dé van de Riet van de Centrale Organisatie voor de Vleessector COV. Op dit moment worden er veertig procent meer koeien geslacht dan normaal.

"Waar we normaal gesproken zo'n 550.000 per jaar slachten, denken we dat er nu zo'n 100.000 bij komen, maar dat gebeurt allemaal binnen een half jaar, dus dat betekent zo'n veertig procent extra productie voor de slachterijen.

100.000 koeien meer naar de slacht

"Smoordruk" is veehandelaar Auke de Haan. We treffen hem bij het export-verzamelcentrum in Hilaard bij Leeuwarden. "In een erg kort tijdsbestek moeten er heel veel koeien weg". We staan tussen de eerste koeien uit de stoppersregeling die geëxporteerd worden naar Polen en daar opnieuw gemolken gaan worden. "De jonge dieren die nog goed zijn, kunnen wij redelijk goed kwijt in het buitenland."

De toename van de export is goed zichtbaar op het verzamelcentrum van de familie Dijkstra. Normaal gesproken zijn het vooral drachtige vaarzen die geëxporteerd worden. Sinds kort zijn er ook veel meer melkkoeien die in Polen en andere landen een tweede carrière krijgen.

Mijn voorouders zijn het bedrijf begonnen, maar ik heb geen opvolger, dan houdt het op.

Melkveehouder Sipke Heerschop

Sipke Heerschop is een van de vijfhonderd melkveehouders die nu al meedoet aan de stoppersregeling. Zijn boerderij met honderd melkkoeien in het Friesche Tsjalhuizum bij Sneek staat binnenkort te koop.

Voor Heerschop is het een emotioneel besluit. "Ik heb hier altijd gewoond en gewerkt, mijn voorouders zijn hier al begonnen op dit bedrijf maar ik heb geen opvolger en dan moet je zo realistisch zijn dat het ophoudt." Naar verwachting zullen er aan het einde van dit jaar zo'n duizend melkveebedrijven minder zijn in Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl