NOS WielrennenAangepast

Valverde bekroont suprematie in Catalonië met derde ritzege

De Spanjaard Alejandro Valverde van Movistar heeft voor de tweede keer de Ronde van Catalonië gewonnen. Hij sloot zijn toch al indrukwekkende optreden in de Spaanse etappekoers af met een derde ritzege.

In de zevende etappe met start en finish in Barcelona bleef Valverde vluchtmaat Daniel Martin (QuickStep) en de spurtende achtervolgers net voor. De Colombiaan Jarlinson Pantano (Trek-Segafredo) werd tweede.

Alejandro Valverde

Met een gereduceerd startveld - liefst 47 renners werden zaterdag uit koers genomen nadat ze buiten de tijdslimiet waren binnengekomen - en Alejandro Valverde in de witte leiderstrui begonnen de renners aan de 138,7 kilometer in en rond Barcelona.

Scherprechter was traditiegetrouw de Montjuïc, een klimmetje dat acht keer bedwongen moest worden. Al bij de start gingen 21 renners, onder wie Jetse Bol van het Colombiaanse Manzano-Postobon, ervandoor.

Rasaanvaller Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) hield van hen het langst stand. Bij het ingaan van de laatste tien kilometer werd de Belg ingerekend en dat was het startsein voor Chris Froome om te demarreren.

Eerherstel

De drievoudig Tourwinnaar verloor zaterdag ruim 26 minuten en duikelde daarmee uit de top van het klassement. In de slotrit was Froome duidelijk uit op eerherstel, maar op de top van de laatste beklimming van de Montjuïc werd hij ingerekend.

Vervolgens probeerden Romain Bardet (AG2R), Marc Soler (Movistar) en George Bennett (Lotto-Jumbo) een gaatje te slaan, maar zij zagen hun aanval stranden.

Daniel Martin (QuickStep) wist wel los te komen van het peloton, maar de Ier vond meteen Valverde in zijn wiel. De twee werkten eendrachtig samen tot de streep, maar alleen Valverde wist de spurtende achtervolgers voor te blijven.

Tweede eindzege Valverde

Met zijn derde ritzege - zijn ploeg Movistar won ook nog de ploegentijdrit, maar werd later teruggezet vanwege duwen - bekroonde Valverde zijn suprematie in deze editie van de Ronde van Catalonië. Na de Ruta del Sol is het al zijn tweede zege in een meerdaagse koers dit jaar.

Ook is het de tweede eindzege van Valverde in de Ronde van Catalonië. In 2009 was 'El Imbatido' ook de beste in de zevendaagse rittenkoers. Steven Kruijswijk was de beste Nederlander met de zevende plaats in het eindklassement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl