De ploeg bij de Ronde van Azerbeidzjan in 2016, de eerste keer dat een renner in een Israelisch shirt in een moslimland fietste
NOS WielrennenAangepast

Een Israëlische wielerploeg in Gent-Wevelgem, hoe zit dat?

De Israëlische kampioen Guy Sagiv reed deze week met een davidster op zijn shirt door België. Zijn wielerploeg, Israel Cycling Academy, wil het land op de kaart zetten en binnen een paar jaar de Tour de France rijden. Vandaag staat de ploeg aan de start in Gent-Wevelgem, een van de koersen die extra beveiligd worden om terreuraanslagen te voorkomen.

Is het wel verstandig om in België, een land dat te kampen heeft met moslimextremisme, onder de Israëlische vlag op een racefiets rond te rijden? "Misschien ben ik te naïef, maar ik ben daar totaal niet mee bezig", zegt Dennis van Winden, de Nederlander die de overstap maakte van Lotto-Jumbo naar de Israëlische ploeg.

Onopvallend

Van Winden heeft zelf geen shirtje met een grote davidster erop. Het tenue is zwart met felgroene details. Ook het woord 'Israël' staat niet op de kleding of op de bus. Waarom niet?

"Ik denk dat het politieke redenen zijn. Ik hoor en zie er weinig van. Ik wil er ook geen woorden aan vuil maken. Het is een mooi land en we zijn een ambitieuze ploeg. Laten we het bij de sport houden; dat vind ik het belangrijkste", zegt Van Winden.

We zijn geen politieke beweging, maar een wielerploeg.

Ploegleider Ran Margaliot

Israël is een land zonder echte fietscultuur. Het land telt precies drie profwielrenners. Maar dat is in het huidige wielrennen geen indicatie om te bepalen of een land een profploeg kan afvaardigen. Dit seizoen rijden er teams uit Bahrein en Abu Dhabi op een WorldTour-licentie.

Margaliot wil met zijn ploeg z'n land op de kaart zetten, kansen bieden aan jonge talenten én hij wil Israël bevrijden van het vooroordeel dat het er onveilig zou zijn. "Het feit dat we in Qatar een WK konden rijden is heel mooi en speciaal. Normaal gesproken mogen mensen uit Israël niet naar Qatar reizen. Voor mij is het speciaal dat we samen kunnen racen."

Niet zo 'koersbehendig'

Dennis van Winden heeft het naar zijn zin bij de ploeg. Hij deed een stapje terug door voor het procontinentale team te gaan rijden, maar de omgeving bevalt de 29-jarige renner wel. Het niveau van het team, dat in de plannen van Margaliot binnen een paar jaar een grote ronde zou moeten rijden, is echter nog niet al te hoog.

Dennis van Winden in het shirt van Israel Cycling Academy

In Dwars door Vlaanderen was Zakkari Dempster woensdag met de 34ste plaats de beste renner van zijn ploeg. In Dwars door West-Vlaanderen haalde het hele team, weliswaar bij heel slecht weer, de finish niet.

"Dat was heel slecht", geeft Van Winden toe. "Maar in de trainingen was ik verbaasd: deze jongens kunnen echt hard fietsen. De inhoud is er, alleen in de koers is het een ander verhaal. We hebben veel Canadezen, Amerikanen, Israëliërs. Die zijn niet zo 'koersbehendig'. Als je ze dan voor de leeuwen gooit in een klassieker... dat is brutaal. Alle Belgen kennen elke vierkante meter en elke bocht hier."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl