Het gewraakte spandoek in Bern
NOS NieuwsAangepast

Turkije roept Zwitserse ambassadeur op matje

De Zwitserse ambassadeur in Turkije wordt op het matje geroepen na een anti-Erdogan-betoging in Bern. Daar werd een spandoek meegedragen met een oproep om de Turkse president te vermoorden. De ambassadeur moet morgen uitleggen waarom de Zwitserse politie niet tegen het spandoek optrad.

Bij de betoging in Bern werd opgeroepen tot een nee-stem bij het aanstaande referendum in Turkije over een grondwetswijziging die de president meer macht moet geven. De demonstratie was georganiseerd door Koerden, aanhangers van de PKK en andere tegenstanders van Erdogan. Ook de Zwitserse Groene Partij had zich bij de manifestatie aangesloten.

Volgens het Turkse persbureau Anadolu deden aan de betoging bij het parlementsgebouw in Bern ongeveer 250 mensen mee. De Turkse regering verwijt de Zwitsers ook dat zij PKK-aanhangers geen strobreed in de weg legden. Ankara en de EU beschouwen de PKK als een terroristische organisatie.

'Trexit'

Het referendum leidde de afgelopen tijd al vaker tot spanningen tussen Turkije en Europese landen. In Duitsland en Nederland werden bijeenkomsten met Turkse ministers afgelast uit angst voor ongeregeldheden. Turkije was daar woest over.

Erdogan zelf voerde in eigen land het woord op een bijeenkomst in Antalya. Daar zei hij dat er na het referendum van 16 april mogelijk snel nog een referendum komt. Dat zou dan moeten gaan over de vraag of Turkije wel moet doorgaan met onderhandelingen in Brussel over toetreding tot de Europese Unie. Erdogan dreigde daar al eerder mee.

"Wij zullen ons vervolgens schikken naar wat het Turkse volk wil", zei Erdogan, zonder zich duidelijk uit te spreken over zo'n 'trexit'. De onderhandelingen met de EU over toetreding begonnen in 2005, maar ze verlopen met horten en stoten. Vooral de laatste maanden zijn de betrekkingen verslechterd, onder meer vanwege kritiek uit Brussel op het mensenrechtenbeleid in Turkije in de nasleep van de mislukte staatsgreep, en starheid in Ankara over de kwestie-Cyprus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl