NOS NieuwsAangepast

Vreedzaam protest in Rome en Londen voor én tegen jarige EU

In Rome hebben duizenden mensen gedemonstreerd tegen en voor de Europese Unie. Dat gebeurde op de dag dat in de Italiaanse hoofdstad het 60-jarig bestaan van de Europese samenwerking werd herdacht en gevierd.

De betogingen verliepen zonder problemen, mede door de inzet van een grote politiemacht. Er was toestemming gegeven voor twee anti-EU-optochten. De politie verhinderde dat 150 betogers die met bussen uit Noord-Italië waren gekomen, zich bij een van de marsen aansloten. Zij wilden betogen tegen de EU, maar ook tegen de NAVO en plannen voor een hogesnelheidslijn in het noorden.

Uit voorzorg bleven toeristische attracties zoals het Colosseum en veel musea en winkels vandaag dicht.

Demonstraties tegen Europese Unie tijdens feest in Rome

Ook in Londen werd gedemonstreerd. Daar gingen tienduizenden mensen de straat op om te betogen tegen een vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Eerst werd bij het parlementsgebouw een minuut stilte in acht genomen voor de slachtoffers van de terreuraanslag van woensdag.

Een kleine meerderheid van de Britse kiezers stemde in juni in een referendum voor de brexit. Premier May wil de uittredingsprocedure woensdag officieel in gang zetten.

Volgens de organisatoren waren er zo'n 25.000 demonstranten in Londen. Veel mensen hadden de EU-vlag om zich heen gedrapeerd, anderen hadden de gouden sterren van die vlag op hun gezicht geschilderd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl