Een agent voor het voormalige huis van Khalid Masood
NOS NieuwsAangepast

Birmingham weer gekoppeld aan terrorisme, tot frustratie van moslims

  • Tim de Wit

    Correspondent Groot-Brittannië

  • Tim de Wit

    Correspondent Groot-Brittannië

Birmingham. Sinds de aanslag in Londen staat de stad weer volop in het middelpunt van de belangstelling. Het was de woonplaats van de dader, Khalid Masood (52), en er werden sinds woensdag verschillende mensen gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de voorbereiding van de aanslag.

De stad is in het verleden al vaak in verband gebracht met moslimextremisme. Het aantal Syriëgangers dat zich bij IS aansloot was er in vergelijking met de rest van Groot-Brittannië hoog. Ook brachten de daders van de aanslagen in Parijs in november 2015 kort voor hun daad nog een bezoek aan Birmingham.

Uit een rapport van de Britse politie blijkt dat er in de periode 1998-2017, dat onlangs uitkwam, 39 inwoners van Birmingham zijn veroordeeld voor terrorismegerelateerde activiteiten. De tweede stad van het land (met 1,1 miljoen inwoners) kent een relatief hoog percentage mosliminwoners; bijna 22 procent.

Reportage uit Birmingham over dader aanslag Londen

Je kan niet andere moslims veroordelen die in deze stad al tientallen jaren vredig leven.

Moskeevoorzitter Mohammed Afzal

Bij de Central Mosque, de grootste moskee van de stad, krijgen ze sinds de aanslag van woensdag veel vragen. Van kranten- en televisiejournalisten, met name, over de vraag of ze de dader kenden. En waarom het weer een moslim is, die dit doet. Onterecht, vindt voorzitter Mohammed Afzal. "Deze man heeft niets met de islam te maken. De islam staat voor vrede. Je kunt niet andere moslims veroordelen die in deze stad al tientallen jaren vredig leven."

Bij het vrijdaggebed nodigde de imam van de moskee vertegenwoordigers uit van andere religies om gezamenlijk stil te staan bij de slachtoffers.

Bijeenkomst in de Central Mosque vanwege de aanslag

Toch hebben de Britse veiligheidsdiensten de stad al jaren in het vizier. Ze beschouwen sommige wijken als potentiële broeinesten voor jihadisme. Zo zijn de wijken Sparkbrook en Sparkhill overwegend streng-islamitisch, met inwoners van voornamelijk Brits-Pakistaanse origine. Experts zien dat inwoners daar weinig in aanraking komen met andere culturen, iets wat de kans op radicalisering vergroot.

"Het afgelopen jaar heeft iedereen het over Molenbeek, maar nog geen drie jaar geleden werd Birmingham gezien als het terrorism centre van Europa", zei terrorismedeskundige Bibi van Ginkel afgelopen week tegen de NOS.

Het volledige interview met haar kun je in dit artikel teruglezen.

Jahan Mahmood houdt zich al jaren bezig met deradicalisering in Birmingham. Hij voert gesprekken met vooral jongeren om ze te ontmoedigen om naar Syrië af te reizen. "Birmingham is de afgelopen jaren vaak om de verkeerde redenen in het nieuws geweest. Er zijn verschillende mensen uit deze wijken opgepakt en veroordeeld. Maar we zien wel dat het de laatste jaren afneemt", zegt hij.

Het probleem is echter, stelt hij, dat sommigen moeilijk te bereiken zijn. Dat gold ook heel erg voor de dader van de aanslag in Londen. "Wat me verbaasde is dat hij 52 jaar oud was. En het lijkt erop dat hij heel erg geïsoleerd leefde en handelde."

Volgens Mahmood was de dader totaal niet bekend in de Birminghamse moslimgemeenschap. Toch loopt het imago van moslims in de door de aanslag wel weer een deuk op.

Tot frustratie van moskeebezoekers in de Central Mosque. "Tegen verkeerde stereotypes kun je niet veel doen. Je kunt proberen mensen voor je te winnen. Maar sommigen willen alleen horen wat ze willen horen", zegt bezoeker Aabid Ahmadi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl