NOS VoetbalAangepast

Barcelona eert Johan Cruijff met standbeeld én stadion

Cruijff krijgt stadion in Barcelona

Johan Cruijff krijgt van FC Barcelona een standbeeld. Bovendien zal het toekomstige tweede stadion van de club worden vernoemd naar de vrijdag precies een jaar geleden overleden oud-speler en trainer van de club.

Dat maakte Barcelona-voorzitter Josep Maria Bartomeu bekend op een speciaal evenement in Camp Nou. Ook Jordi Cruijff nam het woord. "Ik ben ontzettend trots en dankbaar. Mijn vader zou dit gewaardeerd hebben", sprak de zoon van de legendarische nummer 14.

Barcelona was van plan donderdag al bekend te maken op welke manier de legende zal worden herdacht door de club. Door het overlijden van oud-voorzitter Agusti Montal Costa - de man die Cruijff in 1973 naar Barcelona haalde - werd dat uitgesteld.

Jordi bedankt Barcelona voor geduld met familie Cruijff

Het standbeeld krijgt een plek in het nieuwe Camp Nou, het stadion van Barcelona dat de komende jaren grondig zal worden verbouwd. Daarnaast hebben de club en familie van Cruijff een verzoek bij de gemeente neergelegd om een straat nabij het stadion te vernoemen naar Johan Cruijff.

FC Barcelona hoopt het nieuwe 'Estadi Johan Cruyff' in het seizoen 2017-2018 in gebruik te nemen. Dat complex wordt gebruikt door jeugdelftallen en het tweede team van de club. In het huidige jeugdstadion speelde het Nederlands elftal in 2001 en 2004 nog een EK-kwalificatiewedstrijd tegen Andorra. Oranje won met 5-0 en 3-0.

Verder zal ook een gedeelte van het museum van de Catalaanse club worden gewijd aan Cruijff. De familie schonk de club een shirt van Barcelona met het rugnummer 9, dat het icoon in de jaren '70 heeft gedragen, alsmede een gouden bal die Cruijff won als beste voetballer van Europa.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl