NOS VoetbalAangepast

WK 1974: toen we nog eenvoudig van de Bulgaren wonnen

Nederland-Bulgarije op het WK van 1974

Oranje en Bulgarije staan vanavond in Sofia tegenover elkaar in de strijd om WK-kwalificatie. Die ploegen speelden in het verleden tien keer tegen elkaar, waarvan vijf keer vriendschappelijk.

Het eerste duel tussen beide landen in 1959 werd door Bulgarije met 3-2 gewonnen. Net als de laatste ontmoeting, trouwens. In 2012 wonnen de Bulgaren vriendschappelijk in de Arena met 1-2 van de ploeg van Bert van Marwijk, dat in voorbereiding was op het EK in Polen en Oekraïne.

De meest memorabele ontmoeting voor Nederlanders is zonder twijfel het WK-duel van 23 juni 1974. Inderdaad, het WK waarop Oranje net naast de wereldtitel greep.

1974

De wedstrijd tegen de Bulgaren ging nog echt ergens om. Door een 0-0 gelijkspel in het tweede groepsduel tegen Zweden mocht Nederland niet verliezen. Dat gebeurde ook niet.

Oranje won het duel in Dortmund, mede dankzij twee strafschoppen van Johan Neeskens, overtuigend met 4-1. De goal van Bulgarije kwam op naam van Ruud Krol, die de bal na een actie vanaf links van Georgi Denev in eigen doel werkte.

Het was voor doelman Jan Jongbloed de eerste tegentreffer dat toernooi. Daarna moest hij alleen in de finale nog twee keer vissen.

Ruud Krol (r) juicht als Theo de Jong de 4-1 heeft gemaakt tegen Bulgarije

Met blote handen

Op de beelden is te zien dat Krol oprechte steun krijgt van de Bulgaren, die hem een bemoedigend schouderklopje geven. Niet veel later is Jongbloed balend te zien, met de blote handen in de zij.

"Ik vond dat lekkerder, ik had voor mijn gevoel meer grip op de bal. Als het regende, had ik van die gebreide handschoenen", aldus de inmiddels 76-jarige Jongbloed, tegenwoordig werkzaam bij amateurclub Zilvermeeuwen in Zaandam.

"Daar zaten van die rubberen ribbeltjes tussen de vingers. Maar in vergelijking met de huidige handschoenen zou je denken dat je geen bal kon pakken."

Jan Jongbloed

Jongbloed moet bekennen dat hij zich niet al te veel meer kan herinneren van de gebeurtenissen op de 23ste juni in 1974. Maar hij hield destijds in opdracht van Vrij Nederland een dagboek bij en daarin schreef hij het volgende:

Oranje op het WK in 1974

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl