Roberto Martínez
NOS VoetbalAangepast

Belgische bondscoach Martínez vreest Grieken

Nederland-Griekenland, september 2016. De laatste test voordat Oranje vijf dagen later aan de kwalificatie voor het WK 2018 begint. Georginio Wijnaldum maakt al binnen een kwartier de 1-0. Geen vuiltje aan de lucht. Maar na negentig minuten gaan de Grieken toch met 2-1 als winnaar van het veld af. Het is maar een oefenwedstrijd, maar het duel deed in België de alarmbellen rinkelen.

Want zomaar verliezen van de Grieken, dat kan de Belgen vanavond ook gebeuren, waarschuwt bondscoach Roberto Martínez. Beide landen staan er tot nu toe uitstekend voor in groep H. België gaat aan de leiding met de maximale score van twaalf punten uit vier duels, Griekenland volgt als nummer twee met tien punten.

Martínez: "Die overwinning van de Grieken op Oranje was indrukwekkend. Ze speelden heel georganiseerd, heel dreigend. We moeten nog uit en thuis tegen ze. Die wedstrijden worden heel belangrijk voor WK-kwalificatie voor beide teams.”

Hoewel de coach dus beducht is voor een uitglijder, is de verwachting wel dat de koploper in eigen huis de runner-up verder op achterstand kan zetten in de groep. "Maar Griekenland wordt beter", vult aanvaller Kevin Mirallas zijn coach aan.

Mirallas speelde tussen 2010 en 2012 voor het Griekse Olympiakos en werd er twee keer kampioen. "Ze spelen niet meer zo defensief als vroeger, wel gegroepeerd. Als wij de ruimte willen krijgen, zullen we eerst moeten scoren."

De bondscoach weet waar de kracht van de Grieken ligt: "Het is een team dat al heel lang bij elkaar is. Met talent. En ook met ervaring. De coach werkt al lang met deze ploeg. Hij kan ze ook op verschillende manieren laten spelen. Maar wij spelen thuis. Het stadion is uitverkocht. Dus het wordt een mooie wedstrijd."

De Spanjaard werkt sinds een paar maanden in België en heeft het er erg naar zijn zin. Martínez: "Ik was bang dat het bondscoachschap echt van-wedstrijd-tot-wedstrijd-werk zou zijn. Maar het is veel meer dan dat. Je bent er echt elke dag mee bezig. Daar heb ik veel plezier in. Natuurlijk zou je wel meer wedstrijden willen hebben, want wat het het leukst maakt, is de samenwerking met de spelers op het veld. Maar het bevalt me goed."

Stand groep H

1. België 4-12 (21-1)
2. Griekenland4-10 (9-2)
3. Bosnië-Herzegovina4-7 (8-5)
4. Cyprus4-3 (3-8)
5. Estland 4-3 (5-15)
6. Gibraltar 4-0 (2-17)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl