Bas Dost
NOS VoetbalAangepast

'Oranje moet niet gaan breien en Dost moet niet bewegen'

Bulgarije-Nederland: 0-3. Het wordt vanavond een simpele uitzege. Althans, als we NOS-analyticus Pierre van Hooijdonk moeten geloven. En Bas Dost? Die moet vooral in de punt blijven staan.

Ergens kwam het bondscoach Danny Blind misschien wel goed uit, de ziekmelding van Vincent Janssen. De moeilijke keuze voor de spitspositie, die op de voet gevolgd werd door zestien miljoen bondscoaches, is voor hem gemaakt.

Toch leek het erop dat Blind vast zou houden aan Janssen. Voelt Dost dan wel het vertrouwen van de bondscoach? "Mwah, dat weet ik niet", vertelt Van Hooijdonk. "Maar het is voor Dost gewoon weer een mogelijkheid om te laten zien wat hij kan."

Bas Dost en Kevin Strootman op de bank bij Oranje

"Hij hoeft maar één ding te doen en dat is een goede indruk achterlaten", aldus de oud-international. "Dost moet in ieder geval zijn prestatie tegen Luxemburg gaan verbeteren."

'Dost moet geduld hebben'

De doelpuntenjager van Sporting krijgt een tip van een van zijn voorgangers in de spits bij Oranje: "Hij moet niet veel bewegen, gewoon lekker in de punt blijven staan. Anders loopt hij de ruimtes juist dicht. Hij moet wegblijven, geduld hebben en er staan als het moet."

Van Hooijdonk, in het verleden goed voor 14 goals in 46 interlands, denkt dat er tegen Bulgarije een belangrijke rol is weggelegd voor de vleugelverdedigers. "Zij moeten flink aanvallend ingesteld zijn. Dost is afhankelijk van voorzetten, hij is echt het eindstation."

Voor zijn rol als analist bij de wedstrijden van Oranje bekeek Van Hooijdonk de Bulgaren uitvoerig. Onder de indruk is hij allerminst van de nummer 71 van de wereld. "Ze gaan wel met zijn allen terug, maar er wordt niet verdedigd", concludeert hij. "Lopende mensen worden overgegeven maar niet overgenomen."

Het gevoel bij Van Hooijdonk over Oranje is goed, maar hij waarschuwt de ploeg ook: "Je moet niet weer proberen om aanvallen over 25 schijven te laten lopen. Een aanval moet geen vijf minuten duren, maar vijftien seconden. Snel naar voren en linies overslaan."

Wijnaldum

Dat moet volgens de oud-Feyenoorder gaan gebeuren aan de hand van de ervaren aanvoerders Arjen Robben en Wesley Sneijder. "Zij moeten het voortouw nemen, al zie ik daarin ook een rol voor Georginio Wijnaldum."

Van Hooijdonk is erg gecharmeerd van de middenvelder van Liverpool. "Maar hij mag nog wel dominanter worden in Oranje. Daar is hij ook aan toe: om een echte steunpilaar te worden en dat ook meer uit te stralen."

Georginio Wijnaldum

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl