Donald Trump
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst van 25 maart: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen!

Vandaag vrij zonnig weer. Vooral in het oosten wat wolkenvelden, maar het blijft wel droog. De temperatuur loopt op naar 10 tot 15 graden, maar door de noordoostenwind voelt het kouder aan. Morgen meer bewolking, bij 11 tot 14 graden en minder wind. // Na het weekend volop lenteweer met veel zon en dinsdag wordt het 19 graden.

Wat heb je gemist?

De Democraten in het Amerikaanse Congres zijn er blij mee dat president Trump er niet in geslaagd is om zijn zorgwet erdoor te duwen. Het zorgplan van president Obama, waarbij iedereen verplicht verzekerd is, blijft dus bestaan. Nancy Pelosi, de leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, zegt dat ze had verwacht dat de Republikeinen iets zouden hebben bereikt in de eerste maanden van Trumps presidentschap. De Republikeinen trokken de zorgwet gisteravond vlak voordat erover gestemd zou worden in. Er was te weinig steun in eigen kring.

Voormalig topvoetballer Patrick Kluivert wordt al enkele jaren gechanteerd door een goksyndicaat. Dat schrijft de Volkskrant. Kluivert zou in 2011 en 2012 een schuld hebben opgebouwd bij het syndicaat van ruim een miljoen euro, door wekelijks in te zetten op voetbalwedstrijden. De Volkskrant baseert zich op vertrouwelijke justitiële documenten en eigen onderzoek. Daaruit blijkt dat Kluivert in 2011 en 2012, toen hij trainer was van de beloften van FC Twente, heeft gegokt op wedstrijden van het eerste elftal.

Een straat in de Yabasat-buurt is verwoest tijdens de strijd om Mosul

De internationale coalitie tegen terreurorganisatie IS, onder leiding van de VS, gaat onderzoek doen naar meldingen van veel burgerslachtoffers in Mosul. De burgers zijn volgens The New York Times omgekomen bij bombardementen van de coalitie op de Iraakse stad, het laatste IS-bolwerk in het land. Gisteren werden in het westen van Mosul tientallen doden gevonden onder de resten van ingestorte gebouwen. De gebouwen zouden zijn getroffen door bommen van de coalitie. Ooggetuigen spreken van zeker 100 doden, een Koerdisch tv-station van meer dan 230.

Het VU Medisch Centrum in Amsterdam onderzoekt de mogelijkheid om ook homoparen te helpen om via draagmoederschap ouder te worden. Dat schrijft het AD. Nu is dat alleen toegestaan bij stellen van wie de vrouw geen baarmoeder heeft of wanneer een zwangerschap levensbedreigend is. De belangstelling onder homoparen voor draagmoederschap is groot. Omdat ze in Nederland nu niet via een draagmoeder een kind kunnen krijgen, wijken ze soms uit naar het buitenland.

Verder vandaag

De vijfdaagse actie voor Giro 555 gaat van start. De samenwerkende hulporganisaties halen geld op voor de hongersnood in delen van Afrika. Er is geld nodig voor water, voedsel en medicijnen in bijvoorbeeld Jemen en Somalië.

Het is vandaag 60 jaar geleden dat het Verdrag van Rome werd getekend. Zes landen, waaronder Nederland, richtten toen de EEG op, de voorloper van de huidige Europese Unie. In Rome zijn EU-leiders bijeen om dit samen te vieren. Ze zullen ook een nieuwe Verklaring van Rome tekenen, waarin een visie staat op de toekomst van de EU.

Om 20.30 uur gaat op veel plekken in de wereld de verlichting een uur uit. Dit Earth Hour is elf jaar geleden in het leven geroepen om aandacht te vragen voor klimaatverandering. In Rotterdam gaan de lichten van de Erasmusbrug uit tijdens Earth Hour. Na afloop schakelt de brug over op duurzame led-verlichting.

Het Nederlands elftal speelt vanavond een kwalificatiewedstrijd voor het WK 2018 tegen Bulgarije. Spits Vincent Janssen is er niet bij omdat hij ziek is. Bas Dost krijgt waarschijnlijk zijn basisplaats. Ook is PSV'er Luuk de Jong opgeroepen als vervanger.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl