NOS NieuwsAangepast

KLM weer met meer stewards op lange vluchten

KLM gaat op de intercontinentale vluchten weer vliegen met een extra steward of stewardess aan boord. Daarmee draait de luchtvaartmaatschappij een eerdere bezuinigingsmaatregel om met minder stewards te vliegen terug. De maatregel levert 200 banen op.

Vakbond FNV stelde het terugdraaien van de bezuiniging als voorwaarde voor nieuwe cao-onderhandelingen. KLM zegt wel dat de bond het bedrijf in de cao-onderhandelingen op andere punten tegemoet zal moeten komen. Anders komt de extra steward of stewardess er niet.

"Op twee vluchten voegen we nu meteen extra personeel toe", zegt een woordvoerster van KLM. "In principe voegen we dan verderop dit jaar ook op andere intercontinentale vluchten weer personeel toe. Maar als de cao-onderhandelingen met FNV deze zomer niet goed verlopen, doen we dat niet."

Historisch

FNV beschouwt de toezegging van KLM als een grote overwinning in het stevige conflict over het cabinepersoneel. De bezuinigingsmaatregel leidde afgelopen herfst tot stiptheidsacties van het cabinepersoneel. Dat was historisch, want het KLM cabinepersoneel had nog nooit gestaakt.

De kou lijkt nu weer even uit de lucht. "We kunnen nu eindelijk open en eerlijk onderhandelen over een nieuwe cao", reageert Zakaria Boufangacha van FNV Luchtvaart. Het zal een uitdaging worden, maar we zien het met vertrouwen tegemoet." De cao liep vorig jaar april af.

Voorzichtiger

Vakbond VNC is iets voorzichtiger. De bond wil eerst overleg met de achterban. Pas als de leden deze maatregel voldoende vinden om weer met KLM aan tafel te gaan, doet ook de VNC mee aan de cao-onderhandelingen.

KLM neemt nu alvast de 200 mensen aan die extra nodig zijn, omdat ze opgeleid moeten worden. Mochten de cao-onderhandelingen mislukken, dan zullen ze minder uren werk hebben omdat er dan dus niet wordt gevlogen met extra cabinepersoneel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl