EU-parlement weert Turkse krant, Turkije ziet 'dubbele moraal'
Er komen steeds meer boze reacties uit Ankara na het verbieden van de verspreiding van de Engelstalige versie van de Turkse krant Sabah in het Europees Parlement. Vicepremier Kurtulmus noemt het verspreidingsverbod onacceptabel en ook de Turkse minister van Justitie haalt nu hard uit.
Hij zegt dat Europa met twee maten meet en roept op om de persvrijheid te respecteren. "Als de verspreiding van de krant verboden blijft, zal de parlementsvoorzitter worden herinnerd als de voorzitter die een fascistische beslissing heeft genomen", zegt hij verder.
Eergisteren besloot EP-voorzitter Antonio Tajani na een initiatief van de Nederlandse Europarlementariër Jeroen Lenaers (CDA) om de krant Daily Sabah niet meer te verspreiden in het parlement. Lenaers kwam in actie nadat een partijgenoot in Rotterdam zich vanwege bedreigingen moest terugtrekken uit de gemeenteraad. De Turkse Sabah had de CDA'er Turan Yazir aangewezen als mede-aanstichter van de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije.
Spreekbuis
De Nederlander ziet ook principiële bezwaren tegen de verspreiding van Daily Sabah in het Europees Parlement. "De krant hoort bij moederbedrijf Sabah in Turkije. Ik zie niet in dat wij dit moeten faciliteren", zegt Lenaers. Volgens hem is het blad een spreekbuis van de regering-Erdogan. "Dat het blad in de kiosk wordt verkocht is prima, maar om het in het parlement aan te bieden als een geaccepteerde nieuwsbron vind ik niet juist."
Lenaers verwacht dat het parlement ook kritisch kijkt naar andere buitenlandse bladen die te boek staan als spreekbuis van regeringen. "Het is niet de taak van het Europees Parlement om kranten uit derden landen enige vorm van legitimiteit te geven", zegt hij.
De Turkse minister van Europese Zaken noemt het besluit een inbreuk op de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. Lenaers heeft daarvoor geen begrip. "Het is bijna tragisch dat de Turken zich nu zorgen maken over de persvrijheid. Zoveel journalisten die vastzitten, zoveel die hun baan zijn kwijtgeraakt en dan klagen over persvrijheid. Ik kan daar weinig mee."
Gülen
De hoofdredacteur van Daily Sabah, Serdar Karagoz denkt dat de Gülen-beweging achter het verbod zit. De Turkse regering houdt de geestelijke Gülen verantwoordelijk voor de mislukte staatsgreep, vorig jaar juli. "Wij hebben de structuur van de Gülen-beweging laten zien. Daar heeft de Nederlandse parlementariër zich aan geërgerd", zegt Karagoz in een interview met het Turkse staatspersbureau. "We zien dat hij voortdurend in contact staat met de Gülen-beweging in zijn land. En hij maakt gebruik van hun manier van spreken tegen Turkije."
De hoofdredacteur zegt verder dat Daily Sabah al drie jaar in het parlement werd verspreid en dat dat tot nu toe geen probleem was. "We willen dat ze onze krant lezen, omdat er een campagne van foute informatie gaande is tegen Turkije", zegt hij.
Europarlementariër Lenaers noemt die uitspraken onzin. Hij heeft naar eigen zeggen veel reacties gekregen na zijn oproep, maar zegt dat dat niets is vergeleken bij wat sommige Turkse Nederlanders meemaken.