Indianenprotest voor het Witte Huis tegen de aanleg van de pijpleiding

Regering Trump akkoord met Keystone XL-pijpleiding

De regering-Trump heeft toestemming gegeven voor de voltooiing van de omstreden Keystone XL pijpleiding. Trumps voorganger Obama legde de aanleg twee jaar geleden stil vanwege het verzet van milieuorganisaties, landeigenaren en indianenstammen.

Maar Trump maakte van de pijpleiding een belangrijk punt in zijn verkiezingscampagne: hij noemde de aanleg van groot belang voor de Amerikaanse energiereserves en werkgelegenheid en schoof de milieubezwaren terzijde. Met de aanleg van de pijp is 8 miljard dollar gemoeid.

De pijpleiding loopt van de Canadese provincie Alberta dwars door de VS naar de kust van Texas. Door de pijp wordt ruwe olie uit de teerzand-velden in Canada vervoerd naar olieraffinaderijen in het Texaanse Port Arthur.

De regering-Trump heeft groen licht gegeven voor de voltooiing van de pijpleiding

De regering-Trump heeft nu het groene licht gegeven voor een olieleiding die twee bestaande pijpleidingen met elkaar moet verbinden, waardoor de olie een aanzienlijk korter traject moet afleggen.

Het traject van de Keystone XL-pijpleiding

Tillerson

Buitenlandse Zaken is eerstverantwoordelijk voor het project, omdat de pijpleiding door twee landen loopt. Maar minister van Buitenlandse Zaken Tillerson mocht het besluit zelf niet tekenen. Als voormalig Exxon Mobil-topman moest hij op afstand blijven van de besluitvorming, omdat milieugroepen vreesden voor belangenverstrengeling.

TransCanada, de onderneming die tekent voor de aanleg van de pijp, belooft dat het project 13.000 banen oplevert, maar volgens tegenstanders is dat sterk overdreven, en gaat het bovendien om kortdurend werk.

Trump eiste aanvankelijk dat de pijpleiding van Amerikaans staal zou worden gebouwd, maar TransCanada maakte onlangs bekend dat het benodigde staal al was aangekocht - in Canada en Mexico.

Actiegroepen

Milieugroeperingen, waaronder Greenpeace, hebben protesten aangekondigd tegen de pijpleiding. Klimaatorganisatie 350.org heeft online een petitie tegen de aanleg. Ook zijn ze bezig met de voorbereiding van rechtszaken. Daarbij voeren de organisaties aan dat overheid wetgeving schendt, zoals de National Environmental Policy Act. Deze wet is in 1969 ingesteld om het milieu te beschermen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl