Bendes veroorzaken bewust ongelukken om zo verzekeringsgeld op te strijken
NOS NieuwsAangepast

Bendes ensceneren aanrijdingen voor verzekeringsgeld

Criminelen veroorzaken steeds vaker met opzet een verkeersongeluk om zo verzekeringsgeld op te strijken. Volgens Wouter Verkerk van Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) nam het aantal van dergelijke fraudegevallen het afgelopen jaar met zo'n 35 procent toe.

Hij benadrukt dat het werkelijke aantal waarschijnlijk veel hoger ligt, omdat het vaak moeilijk is om opzet te bewijzen.

Het is een vorm van criminaliteit die is over komen waaien uit Engeland, zegt Verkerk. "Er zijn georganiseerde bendes die dit soort ongelukken veroorzaken. Eén zo'n bende is al snel verantwoordelijk voor zo'n honderd aanrijdingen."

Plotseling op de rem

De bendes hebben verschillende manieren om bewust ongevallen uit te lokken. "Ze gaan voor je rijden en staan dan plotseling op de rem", zegt Verkerk. "Of ze verlenen voorrang op een rotonde en rijden dan toch nog snel door." Vervolgens dienen ze bij de verzekering een vaak opgeschroefde claim in van materiële schade of letselschade, zoals een whiplash.

Vaak zijn ouderen, vrouwen of jonge onervaren bestuurders slachtoffer van deze trucs, zegt Verkerk in De Telegraaf. "Ook kiezen ze vaak dure auto's als doelwit, omdat die doorgaans goed verzekerd zijn."

Verkerk adviseert slachtoffers om mogelijk geënsceneerde ongelukken het kenteken van de auto te noteren en de politie te bellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl