Bondsdagvoorzitter Norbert Lammert
NOS NieuwsAangepast

Voorzitter Bondsdag wil regels veranderen om rechtspopulist te weren

Bondsdagvoorzitter Norbert Lammert wil de regels van het Duitse parlement aanpassen om te voorkomen dat een afgevaardigde van de rechtspopulistische Alternative für Deutschland (AfD) hem binnenkort opvolgt.

AfD'er Alexander Gauland maakt een goede kans om na de verkiezingen van september herkozen te worden en zou met zijn dan 76 jaren de oudste afgevaardigde zijn. Het is nu nog de regel dat de nestor van het parlement de eerste zitting van de nieuwe Bondsdag leidt en zo de verkiezing van een nieuwe voorzitter overziet.

AfD-politicus Alexander Gauland

Christen-democraat Lammert ziet dat niet zitten. Hij wil dat voortaan niet de oudste, maar de langstzittende parlementariër als huisoudste wordt gezien. "Dit om er zeker van te zijn dat de voorzitter van de eerste vergadering over voldoende ervaring beschikt", luidt de officiële uitleg. Hij heeft de steun van de SPD.

Een prominente AfD'er reageert tegen de Duitse omroep ARD gepikeerd. "Dat Lammert deze oude traditie overboord gooit uit angst voor de AfD, stelt hem in een kwaad daglicht."

Mochten de regels worden aangepast, dan zal de huidige minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, vrijwel zeker de tijdelijke voorzitter worden. Hij zit al sinds 1972 in de Bondsdag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl