In samenwerking met
RTV Noord

Celstraffen geëist voor corruptie bij Rijksuniversiteit Groningen

Het Openbaar Ministerie heeft celstraffen tot vier jaar geëist voor corruptie bij de Rijksuniversiteit Groningen. De hoofdverdachte uit Harkstede is het voormalige hoofd van de afdeling technisch beheer.

De universiteit zou naar schatting voor ruim 1,1 miljoen euro zijn opgelicht. Als het aan het OM ligt, verdwijnen in totaal zeker acht verdachten achter de tralies.

Volgens RTV Noord hielp de hoofdverdachte zijn zoon en een voormalige schoondochter in 2008 aan baantjes bij twee installatiebedrijven in Groningen en Peizermade. Daarbij werd volgens het OM gebruikgemaakt van vervalste loonstroken. Voor het salaris hoefden de verdachten tot de inval van de FIOD vorig jaar nauwelijks te werken.

Verbouwing

De kosten voor verbouwingen aan de huizen van de hoofdverdachte en zijn zoon werden bij de universiteit gedeclareerd met valse facturen die niet werden gecontroleerd. De nota's werden ook met 10 procent verhoogd.

De andere verdachten zijn twee directeuren van bouw- en installatiebedrijven. Zij hoorden 3,5 jaar cel tegen zich eisen. Als het aan het OM ligt, krijgt een medewerkster van de facilitaire afdeling 1,5 jaar gevangenisstraf. Een materialenhandelaar zou dezelfde straf moeten krijgen, de vrouw van de hoofdverdachte een werkstraf van 150 uur.

Het OM wil ook dat de verdachten al het geld terugbetalen.

Advertentie via Ster.nl