Chloë van 4 en Danté van 9
NOS NieuwsAangepast

Fleur kan maar net rondkomen: als de kinderen het maar niet merken

"We hebben geen geld om naar de Efteling of een dierentuin te gaan, dat vind ik erg jammer voor de kinderen." De 32-jarige Fleur uit Velp en haar vriend Patrick hebben twee kinderen: Danté van 9 en Chloë van 4. Zij is werkloos en haar vriend werkt bij een bouwmarkt. Ze moeten rondkomen van wat hij daar verdient en dat lukt maar net.

De Sociaal-Economische Raad (SER) kwam vandaag met een advies dat er echt iets gedaan moet worden aan de kinderarmoede in Nederland, omdat die maar niet wil dalen. Een op de negen kinderen leeft in een gezin dat amper kan rondkomen en waar al helemaal geen geld is voor 'extraatjes' als schoolreisjes of lidmaatschap van een sportclub.

"Als wij als gezin eropuit willen, gaan we dus niet naar de Efteling, maar naar het bos of een park, wat fietsen of wandelen", zegt Fleur. "Maar als de kinderen wensen hebben qua speelgoed of kleren, dan probeer ik er wel voor te zorgen dat ze het krijgen. Desnoods vraag ik hulp van familie of vrienden. Ik wil de kinderen niet het idee geven dat ze niks hebben."

Om geld te besparen op boodschappen let ze heel erg goed op aanbiedingen. Ze gebruikt daarvoor de Reclamefolder App en maakt iedere zondagavond een weekplanning en een boodschappenlijstje. "Daarna fiets ik langs drie tot vier supermarkten om eten met korting te kopen. Zo hoef ik niet elke dag naar de supermarkt en kom ik niet in de verleiding om wat extra's mee te nemen."

De weekplanning van Fleur

Er zijn allerlei regelingen en potjes voor arme gezinnen, maar volgens de SER is het aanbod te complex en zijn de aanvraagprocedures te ingewikkeld. Dat ervaart Fleur ook zo. "Het is heel moeilijk om erachter te komen waar je geld vandaan kunt halen, je moet dit echt van mond tot mond te horen krijgen. Waarom heeft de gemeente of de school geen lijst van instanties en sociale voorzieningen waar je terecht kunt om dingen te vragen?"

De zoon van Fleur heeft autisme en ADHD. "In sommige gevallen heb je dan recht op dubbele kinderbijslag. Ik wist niet dat die regeling bestond en ben daar pas een jaar geleden achter gekomen. Mijn vriend hoorde dat toen van iemand op het werk. Zo zijn we dus jarenlang geld misgelopen."

Hulpgroep Soos de Krent in Velp hielp Fleur met het aanvragen van een Gelrepas. Mensen met een laag inkomen kunnen daarmee korting krijgen op sport- en cultuuractiviteiten. "Daardoor kan mijn zoon nu toch op schaakles en zit mijn dochter op ballet."

Fleur

Doordat ze de aandoening fibromyalgie heeft, is het voor Fleur moeilijk om werk te vinden. "Ik heb hierdoor vaak pijn en ik slaap slecht. En mijn zoon heeft ook veel begeleiding nodig. Als ik zou gaan werken, zou ik geen volle week kunnen werken. Werk zou mij dan weinig opleveren, want als we iets meer gaan verdienen raken we de Gelrepas kwijt, krijgen we minder aan toeslagen en zijn we geld kwijt aan bijvoorbeeld kinderopvang."

Ook de SER ziet dat een baan in de praktijk soms onvoldoende loont en vindt dat daar iets aan gedaan moet worden. Zo zou een nieuw kabinet de belasting op arbeid moeten verlagen, zodat vooral lagere inkomens meer geld overhouden als ze gaan werken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl