NOS NieuwsAangepast

Helft actieve Android-telefoons kreeg vorig jaar beveiligingsupdate

In 2016 heeft van de 1,4 miljard actieve Android-toestellen de helft een beveiligingsupdate gehad. Dit blijkt uit Google’s jaarlijkse beveiligingsrapport over Android. De beveiliging van Android-telefoons is al jaren de achilleshiel van het systeem en de internetgigant probeert dat te verbeteren.

In totaal ontvingen 735 miljoen apparaten van 200 fabrikanten ten minste één keer een beveiligingsupdate in 2016. Aangezien Android vrij gebruikt kan worden, zitten tussen de telefoons die niet geüpdatet zijn waarschijnlijk veel kleine merken uit bijvoorbeeld China, die veel lakser zijn met het versturen van updates dan grotere merken. In Nederland domineren een paar grote spelers de markt: Samsung, LG, Sony en Huawei.

Kwaadwillende apps

Een ander probleem zijn malafide apps, zoals een game waar een kwaadwillende ontwikkelaar een virus in heeft gestopt, in de hoop zo informatie afhandig te maken. Google zegt dat het dagelijks 750 miljoen keer een controle uitvoert in Google Play om te kijken of app malafide is. Dat is 300 miljoen controles meer dan in 2015.

De internetgigant schrijft dat het aantal gebruikers dat een malafide app in de Google Play Store heeft gedownload, aan het einde van 2016 was gedaald van 0,15 naar 0,05 procent. Bij gebruikers die ook uit andere, onbekende bronnen, downloaden ligt het percentage iets hoger: 0,71 procent.

Sneller updaten

Ten slotte heeft Google gekeken in hoeverre telefoons direct worden voorzien van beveiligingsupdates. Dat kan door twee partijen worden gedaan: de fabrikant zelf of providers. Onder andere Samsung- en Sony-telefoons worden steeds vaker geüpdatet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl