Huseyin Kurt raakte gewond tijdens de rellen in Rotterdam
NOS Nieuws

Gebeten Turkse Nederlander voor behandeling naar Istanbul

De Turkse Nederlander Huseyin Kurt die vorige week zaterdag in Rotterdam werd gebeten door een politiehond, is naar Istanbul overgebracht. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Cavuşoğlu krijgt hij daar een betere medische behandeling. "We zullen altijd en onder alle omstandigheden blijven zorgen voor onze burgers", stelt Cavuşoğlu. Hij noemt Kurt "onze burger die wreed is aangevallen".

NOS-correspondent Lucas Waagmeester zegt dat de medische voorzieningen in Turkije op veel plekken uitstekend zijn, "maar om te beweren dat Kurt hier een betere behandeling kan krijgen dan in Nederland is onzin".

Volgens Waagmeester valt de actie van Cavuşoğlu in de categorie 'trap na geven'. "Hij benadrukt dat Kurt een Turkse staatsburger iets, iets wat steekt in Nederland. Dit past in een propagandapatroon van de Turkse regering, waarin Turkije continu wordt vergeleken met andere landen. Vooral met landen in het Westen. De regering benadrukt dan steevast dat dingen in Turkije beter geregeld zijn."

Verontwaardiging

Kurt, die in Soest woont, raakte bijna twee weken geleden gewond toen hij in Rotterdam bij het Turkse consulaat protesteerde tegen het wegsturen van de Turkse minister Kaya. Kort na middernacht greep de ME hard in toen betogers de politie aanvielen. Kurt werd daarbij gebeten door een politiehond, wat in Turkije leidde tot grote verontwaardiging.

Tegen de website Turksemedia.nl zei Kurt dat de politie hem en anderen ineens van achteren aanviel toen ze gehoor gaven aan het bevel te vertrekken. Hij werd in een been en in zijn gezicht gebeten en zou daarna twintig minuten op de grond hebben gelegen. Ambulancepersoneel zou zijn tegengehouden.

Volgens Kurt kreeg hij in het ziekenhuis te horen dat er grote stukken vlees uit zijn been waren gebeten en dat er geen hechtingen mogelijk waren wegens infectiegevaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl