De arrestatie van een IS-strijder
NOS NieuwsAangepast

OM: meer dan 200 strafrechtelijke onderzoeken naar jihadverdachten

  • Robert Bas

    Verslaggever

  • Robert Bas

    Verslaggever

Tegen meer dan 200 uitreizigers naar het gebied van IS loopt in Nederland een strafrechtelijk onderzoek. Ze waren tot nu toe alleen verdachte. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt bij het begin van het proces tegen tien jihadverdachten die in Syrië of Irak verblijven. Het OM wil de jihadstrijders bij verstek vervolgen.

Het OM verdenkt de tien mannen uit onder meer Arnhem, Rotterdam, Almere, Vlaardingen, Zoetermeer en Raalte van deelname aan de gewapende strijd van IS. De verdachten zijn dus niet bij het proces aanwezig.

De vraag is zelfs of ze van het proces weten. De politie heeft hen via sociale media zoals Twitter en WhatsApp benaderd om hen op de hoogte te brengen. Ook is er een op hen gerichte actie via advertenties op Facebook geweest.

Tevens zijn familieleden in Nederland door wijkagenten benaderd. Volgens het OM is daarmee voldaan aan de verplichting om de verdachten van hun proces op de hoogte te stellen.

De oproep van het OM

Strafrechtadvocaten hebben forse kritiek op de aanpak van het OM. Een vervolging bij verstek is volgens hen in strijd met het aanwezigheidsrecht. Verdachten hebben volgens de advocaten het recht om bij de behandeling van hun strafzaak aanwezig te zijn. Door de zaken bij verstek te behandelen, krijgen de verdachten geen eerlijk proces, vinden ze.

Volgens het OM is het van groot belang voor de veiligheid van Nederland om jihadstrijders nu al te vervolgen. Bij een veroordeling kunnen terugkerende jihadstrijders namelijk direct worden opgesloten, aldus het OM.

'Geen enkele ouder brengt zijn kind naar een oorlogssituatie. Mijn dochter wel'

De inlichtingendienst AIVD verwacht dat de komende tijd meer IS-strijders naar Nederland terugkeren. Deze mensen vormen een groot risico, zegt het OM. Daarbij wordt verwezen naar de aanslagen in Parijs en Brussel, die werden uitgevoerd door terugkeerders. Die zijn volgens het OM door hun jarenlange verblijf in IS-gebied militair en ideologisch gehard.

Advocaat André Seebregts, die aanwezig was namens jihadverdachte Victor D., wil dat het proces wordt uitgesteld. Volgens hem kunnen de verdachten niet naar Nederland reizen om het proces bij te wonen.

Iedereen die het IS-gebied wil verlaten, loopt het risico geëxecuteerd te worden, aldus de advocaat. Hij wil dat het proces twee jaar wordt uitgesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl