Marc Márquez in actie tijdens de laatste testtraining voorafgaand aan het seizoen in Sepang
NOS SportAangepast

'Márquez opnieuw favoriet, Viñales dé uitdager'

Wordt het toch weer Marc Márquez of staat er een coureur op die hem dit seizoen het leven zuur kan maken? Het is de grote vraag aan de vooravond van het openingsweekend van de MotoGP in Qatar. Oud-coureur Jurgen van den Goorbergh vertelt in Langs de Lijn En Omstreken dat hij zijn geld op de Spaanse titelverdediger zou zetten.

"Hij heeft vorig jaar bewezen dat hij het ook kan met een motorfiets van mindere kwaliteit. De Honda was niet slecht, maar ze hadden een moeizaam seizoen", zegt Van den Goorbergh. "Het geeft zijn talent aan, dat hij met die motorfiets tóch wereldkampioen kon worden. Hij is één van de grootste talenten van de laatste jaren."

Dat talent zit volgens Van den Goorbergh vooral in het aanpassingsvermogen van Márquez. "Hij weet onder de meest rare omstandigheden zijn motor onder bedwang te houden. Of het nou nat, droog, warm of koud is. Hij beheerst het tot in zijn vingertoppen en dat maakt hem uitzonderlijk."

De geijkte namen vallen bij de vraag wie de grootste uitdager zal worden van Márquez: Valentino Rossi, Jorge Lorenzo en Andrea Dovizioso. Maar ook het Spaanse talent Maverick Viñales is een coureur om in de gaten te houden, zegt Van den Goorbergh. De pas 22-jarige Spanjaard eindigde vorig seizoen al als vierde in het eindklassement.

"Een grotere uitdager kun je niet krijgen, want hij was bij de testen op praktisch iedere baan de snelste. Viñales wordt min of meer begeleid door Valentino Rossi. Dat is opmerkelijk, want Rossi duldt normaal gesproken niemand naast zich. Maar deze twee kunnen het goed met elkaar vinden."

'In Spanje tien tot vijftien circuits'

"Ook Rossi zijn tijd is nog niet voorbij, die doet op 38-jarige leeftijd nog mee voor de wereldtitel. Je moet hem nooit uitvlakken."

Het zijn dus vooral Spanjaarden en Italianen die de dienst uitmaken en dat is volgens Van den Goorbergh niet verwonderlijk. "Ze hebben in die landen enorm veel banen. Daardoor krijgt veel talent de kans om te ontluiken. Wij hebben in Nederland alleen het TT-circuit in Assen. In Spanje en Italië hebben ze wel tien tot vijftien van zulke circuits."

"Daarnaast organiseren ze alleen al in Spanje vier grands prix. Dat trekt veel publiek en zorgt voor sensatie. Ik zie het niet zomaar gebeuren dat er in Nederland nog een baan als Assen bijkomt, waar je een GP kunt rijden", aldus Van den Goorbergh.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl