Nikolaj Michajlov
NOS VoetbalAangepast

Michajlov, ooit groot bij Twente, nu tegenstander van Oranje

Het is nou niet bepaald de vraag die je graag gesteld wilt zien worden als profvoetballer. 'Waar zit je en wat is er met je gebeurd?' Nikolaj Michajlov (28), vier jaar geleden nog doelman van FC Twente en komende zaterdag met Bulgarije tegenstander van het Nederlands elftal, krabbelt langzaam op na verkeerde transfers en blessureleed.

In Enschede en omstreken geniet hij nog altijd de nodige faam. FC Twente plukte hem in 2007 weg bij Liverpool. Aanvankelijk was hij de stand-in voor Sander Boschker, zo ook in het kampioensjaar 2010. Maar in de drie daaropvolgende seizoenen was de Bulgaar de onomstreden nummer een in het doel van Twente.

Na zijn vertrek bij Twente in 2013 werd het echter stil rond Michajlov. Heel stil. Zaterdag zullen de Nederlandse voetballiefhebbers hem waarschijnlijk weer aan het werk kunnen zien, als Bulgarije in Sofia Oranje ontvangt voor de WK-kwalificatiewedstrijd. Door blessureperikelen van eerste keeper Vladislav Stojanov zou het zo maar kunnen dat Michajlov het Bulgaarse doel verdedigt.

Wat is er met je gebeurd sinds je vertrok bij FC Twente?

"Ik wilde destijds een stap hogerop maken. Ik had een overeenkomst met een Italiaanse club, maar zij besloten een maand later opeens dat ze geen nieuwe keeper wilden. Toen ontstond een stressvolle situatie want ik had nog een contract voor een jaar bij Twente en zij hadden al twee nieuwe keepers aangetrokken. Het was inmiddels al half augustus en de tijd begon te dringen. Ik had wat contacten met clubs in Rusland, met Getafe in Spanje en Hellas Verona in Italië. Ik koos voor Hellas Verona, maar ik wist niet dat de trainer die daar zat een voorkeur had voor een Braziliaanse keeper, met wie hij al langer had gewerkt."

Nikolaj Michajlov in actie voor FC Twente tegen NAC Breda

"Het team begon te draaien, ik speelde niet en kreeg ook nog eens een zware blessure. Ik lag er zes, zeven maanden uit en dat betekende meteen het einde van mijn eerste seizoen in Italië. Ook het tweede jaar kwam ik niet aan spelen toe en dus wilde ik weg. Met de mensen om mij heen hebben we de verkeerde keus gemaakt. Het contract was financieel uitstekend, maar we hadden ons veel beter moeten verdiepen in de situatie waarin ik terecht zou komen."

Vervolgens kwam je terecht in de Turkse tweede divisie. Bij Mersin...

"Felix Magath wilde me graag naar Fulham halen, maar nadat ze een thuiswedstrijd heel dik hadden verloren, werd Magath ontslagen, dus die transfer werd afgeblazen. Ik had de keus uit drie clubs in Turkije en ik koos de aanbieding van Mersin. Ze hadden daar acht buitenlanders en er mogen er maar vijf spelen, dus voor mij als keeper was het lastig om in het elftal te komen. Toch speelde ik nog ongeveer de helft van de wedstrijden."

"Na mijn eerste seizoen in Turkije had ik nog geld tegoed. Iedereen weet dat betalen in Turkije niet snel gaat. Ik keerde terug en kreeg de belofte dat ik zou gaan spelen. Voor mij was het belangrijk om weer wedstrijdritme op te doen."

Echt lekker gaat het dit seizoen niet. Mersin staat onderaan....

"De club mocht door een straf geen transfers doen, waardoor ze in deze situatie zijn terechtgekomen. We moeten het doen met veel jonge spelers. Toch heb ik er nog vertrouwen in dat we het gaan redden. Wat mezelf betreft: ik heb alle 25 wedstrijden gespeeld en ben fit. Dat was voor mij het belangrijkste. Deze zomer ben ik transfervrij en dan zien we wel wat er gaat gebeuren."

Nikolaj Michajlov

Dan over het Bulgaarse team. Waarom slagen jullie er al sinds 2004 niet meer in om een eindronde te halen?

"Het laatste team dat zich kwalifceerde voor een eindtoernooi had spelers als Dimitar Berbatov, Martin Petrov en Stilian Petrov. Zij speelden voor grote Europese clubs. Tegenwoordig is het voor Bulgaarse spelers veel moeilijker om voet aan de grond te krijgen bij de topclubs. Er speelt niemand in de Premier League, niemand in de Bundesliga en niemand in de Primera División. In Italië spelen er wel twee, maar zij vechten tegen degradatie. De kwaliteit is de laatste tien jaar hard achteruitgegaan. Incidenteel boeken we een succesje, maar we kunnen ook zo verliezen van Luxemburg."

Volg je het Nederlandse voetbal nog?

"Alleen de topdrie en FC Twente. Er is veel veranderd sinds ik ben vertrokken. Ik heb een paar aanbiedingen gehad van Nederlandse clubs, maar financieel was dat niet aantrekkelijk in vergelijking met Turkije. Ik denk nog vaak terug aan mijn tijd bij Twente. Ik maakte deel uit van het beste team uit de clubhistorie. Daar ben ik trots op."

Hoe kijk je tegen Oranje aan?

"Zij hebben zo hun problemen. Ze moeten veel jonge spelers inpassen en er zijn er een paar die niet wekelijks spelen bij hun club. Het is duidelijk dat Nederland niet meer zo sterk is als een paar jaar geleden. Toch zijn zij voor mij favoriet. Er is maar een team dat zaterdag iets te verliezen heeft en dat zijn wij niet. Wij gaan alles op alles zetten om het Nederland zo lastig mogelijk te maken. Dan zien we wel wie uiteindelijk wint."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl