NOS NieuwsAangepast

Aanslag in Londen: een tijdlijn van de gebeurtenissen

Overzicht van de gebeurtenissen in Londen

Bij een terroristische aanslag in Londen zijn minstens vijf doden en veertig gewonden gevallen. Onder de doden bevindt zich de dader. Over zijn identiteit en motief is nog niets bekend. In Britse media werd de naam van een man genoemd, maar de advocaat van die man zegt dat zijn cliënt de aanslag niet gepleegd kan hebben omdat hij in de gevangenis zit.

Wat gebeurde er? Een tijdlijn:

15.40 uur: een auto met vierwielaandrijving rijdt ongeveer twaalf mensen aan op de Westminster Bridge. Ooggetuigen zien dat een vrouw in de rivier Thames terechtkomt en dat een bus moet uitwijken voor de auto. Daardoor rijdt de bus ook meerdere mensen aan.

De auto rijdt door en knalt tegen de hekken van het nabijgelegen parlementsgebouw aan. De chauffeur van de auto stapt uit, rent weg en steekt een agent neer. Daarna wordt hij zelf neergeschoten.

Reconstructie van aanslag Londen

16.05 uur: de parlementsleden worden in het gebouw op de hoogte gesteld. "Er is een agent aangevallen, en de dader is neergeschoten", krijgen ze te horen. Een traumahelikopter neemt gewonden mee naar het ziekenhuis.

16.32 uur: de politie zegt uit te gaan van een terroristische aanval. Om 17.00 uur maakt de woordvoerder van Theresa May bekend dat ze veilig is en de situatie in de gaten houdt.

17.10 uur: een dokter van het St Thomas' Hospital twittert dat een van de gewonden, een vrouw, is gestorven.

17.25 uur: er wordt er een verdacht pakketje gevonden in een voertuig bij het parlementsgebouw. De evacuatie, die net is begonnen, wordt tijdelijk stop gezet. Een tijdje later wordt de evacuatie hervat.

17.40 uur: het is duidelijk dat er een tweede dode is gevallen.

17.57 uur: de vrouw die in de Thames terecht is gekomen, wordt levend, maar zwaargewond uit het water gehaald.

Een slachtoffer op de Westminster Bridge

18.00 uur: een woordvoerder van premier May zegt dat er later vandaag een crisisoverleg zal zijn, dit wordt het COBRA-overleg genoemd.

18.05 uur: de toeristen die vastzaten in het reuzenrad, de London Eye, mogen de attractie verlaten. De mensen zaten al vanaf het begin van de aanval vast om hun veiligheid te waarborgen.

19.00 uur: meer dan duizend mensen worden van het parlement naar Westminster Abbey gebracht.

19.02 uur: de BBC meldt dat de neergestoken politieagent is overleden.

19.05 uur: minister van Buitenlandse Zaken Koenders laat in een verklaring weten dat er geen indicatie is voor Nederlandse slachtoffers bij de aanslag in Londen.

19.10 uur: tijdens een persconferentie maakt de Britse politie bekend dat er minstens vier doden en twintig gewonden zijn gevallen.

23.25 uur: op een nieuwe persconferentie vertelt de politie dat er nog een omstander is overleden. Het dodental staat daarmee op vijf. Ook is het aantal gewonden verdubbeld naar veertig.

Ooggetuigen vertellen

Twee ooggetuigen kwamen net over de Westminster Bridge toen de dader met de auto op mensen inreed. "We draaiden ons om en zagen een auto die een vrouw aanreed. Ik denk dat het een vrouw was, maar dat weet ik niet honderd procent zeker. Ze lag onder het wiel. We hoorden schoten. Ik hoorde mensen schreeuwen en hoorde weer schoten. We kropen verder over de brug en er lagen tien, twaalf lichamen op verschillende plekken. Het was vreselijk, echt vreselijk."

De auto zigzagde de hele brug over, vervolgt een van de ooggetuigen zijn verhaal. "Aan het einde van de brug stond een bus. De auto reed tussen de stoep en de bus door. Er stonden meer dan honderd mensen op de stoep."

Ooggetuigen over de aanslag in Londen

Wereldleiders reageren

Er hebben al een aantal leiders gereageerd op de aanslag, een greep uit de reacties. Demissionair premier Rutte noemde de gebeurtenissen in Londen verschrikkelijk. "Als er maar iets is wat we kunnen doen, doen we het", zei Rutte in een korte verklaring op het Binnenhof. Er is geen aanleiding dat een dergelijke aanslag nu ook in Nederland staat te gebeuren, benadrukte de premier.

Jeremy Corbyn, leider van de Britse Labour-partij, reageerde ook. "We denken aan alle slachtoffers, aan hun familie en vrienden. De politie en beveiligers hebben ervoor gezorgd dat het publiek, de ministers en het personeel meteen veilig werden gesteld. Daar zijn we heel dankbaar voor."

De burgemeester van Londen Sadiq Khan heeft via Twitter gereageerd. Zijn gedachten zijn ook bij de slachtoffers en hun families. Daarnaast dankt hij de hulpverleners voor het snelle handelen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken condoleert de slachtoffers en hun families. "We veroordelen de verschrikkelijke geweldsincidenten, of ze nou zijn uitgevoerd door individuen of door terroristen. Dit maakt voor de slachtoffers niet uit."

"Het hart van de democratie is aangevallen. Mijn steun en mijn gedachten voor onze Britse vrienden", twittert de Franse oud-president Nicolas Sarkozy.

May: zieke en verdorven terroristische aanslag

Aan het einde van de avond reageerde de Britse premier May. In een toespraak voor haar ambtswoning in Downing Street toonde zij zich geëmotioneerd en geschokt, maar ook strijdbaar. "Onze gedachten gaan uit naar iedereen die getroffen is. Laat me duidelijk maken dat iedere poging om onze waarden te verslaan met geweld, gedoemd is te mislukken."

May: deze plek is niet toevallig

En een man wordt nu al overal geroemd in de media: staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Tobias Ellwood. Hij zou de agent die werd neergestoken voor het Londense parlementsgebouw hebben gereanimeerd. Ook zou hij het bloed hebben gestelpt van de wonden. Ellwood bleef bij de man totdat hij werd opgehaald door een traumahelikopter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl