NOS WielrennenAangepast

Valverde spoelt bittere smaak weg in Ronde van Catalonië

Valverde neemt revanche in Catalonië

Alejandro Valverde heeft in de Ronde van Catalonië de bittere nasmaak van de ploegentijdrit weggespoeld met de zege in de derde etappe, een bergrit over 188,3 kilometer van Mataró naar La Molina.

Valverde won dinsdag met Movistar de ploegentijdrit, maar na afloop was er veel ophef omdat José Joaquin Rojas meerdere keren zijn ploeggenoten zou hebben geduwd. Aanvankelijk besloot de jury alleen Rojas en twee ploegmaten een straf te geven, waardoor Valverde de nieuwe leider werd.

De UCI besloot een dag later echter alsnog de gehele formatie te straffen. Daardoor werd BMC de winnaar van de etappe en mocht de Belg Hermans zich de nieuwe nummer één noemen.

Valverde kreeg een dag later zijn revanche in de bergrit naar La Molina. In de sprint bergop toonde hij zich de sterkste van een groep van zo'n twintig renners, al bleef Daniel Martin nog lang in de race voor de dagzege. Op drie seconden achterstand passeerde Adam Yates als derde de finish.

Geen spektakel

De renners hadden onderweg drie beklimmingen van de eerste categorie voor hun kiezen gekregen. De vlucht van de dag kwam op naam van Pascal Ackermann, Pieter Serry, Natnael Berhane en Diego Rubio. Ackermann loste al op de Alt de Totes, de overige drie coureurs werden in de finale bij de tweede beklimming van La Molina ingelopen.

In het vervolg bleef spektakel uit. Alle toppers, onder wie Chris Froome, Alberto Contador en Bauke Mollema, hielden zich rustig. Tejay van Garderen finishte als achtste en loste ploeggenoot Hermans af als klassementsleider. Mollema staat negende in de tussenstand op 1 minuut en 25 seconden van de Amerikaan. De Ronde van Catalonië eindigt zondag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl