Donald Trump tijdens een persconferentie op 16 februari
NOS NieuwsAangepast

Beurzen en beleggers verliezen geloof in Trump

De verkiezing van Donald Trump bezorgde de aandelenbeurzen drie maanden lang records. De Dow Jones schoot bijna moeiteloos door de 20.000 en zelfs 21.000 punten. Beleggers koesterden grote verwachtingen over het economisch beleid en de enorme investeringsprogramma's voor de bouw, de industrie en defensie. Maar de laatste weken komt de klad erin en zakken koersen weg door winstnemingen.

Op Wall Street sloot de S&P500 gisteren met het grootste dagverlies in ruim vijf maanden. Aziatische en Europese beurzen volgden dat spoor en noteerden verliezen. De AEX stond rond het middaguur meer dan een procent lager.

De twijfels slaan toe nu de vaart bij Trumps hervormingsbeleid eruit lijkt. "De wittebroodsweken zijn voorbij en Trump levert minder dan beloofd, zo lijken beleggers te denken", zegt NOS-economieredacteur André Meinema. Beleggers plaatsen vraagtekens bij de haalbaarheid en omvang van de plannen. Het opblazen van handelsakkoorden en de ruzie met handelsnaties zou zomaar tot minder groei kunnen leiden.

In het spoor van lagere beurskoersen daalt ook de dollar. Een euro kost nu 1,08 dollar, tegen 1,05 dollar drie weken geleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl