NOS VoetbalAangepast

Duitsland zwaait Podolski uit: 'een van de besten ooit'

Podolski: een vreemd gevoel dat het voorbij is

Op 6 juni 2004 liet bondscoach Rudi Völler hem tegen Hongarije debuteren. Lukas Podolski, speler van FC Köln uit de Tweede Bundesliga, was 19 jaar en twee dagen oud en werd daarmee de jongste debutant ooit bij Die Mannschaft. Vanavond, 129 interlands en 48 doelputen later, neemt Podolski in een oefeninterland tegen Engeland afscheid.

Het huwelijk van de geboren Pool met de Duitse ploeg bleek zeer vruchtbaar. Samen haalden ze liefst zes keer de halve finales van een eindronde. In 2014 werd Podolski in Brazilië met zijn tweede thuisland wereldkampioen. En dus zal de scheiding even wennen zijn.

"Dit voelt heel gek voor mij. Dat begint nu al met deze persconferentie", zei Podolski dinsdag. "De laatste keer dat ik hier zit en met jullie praat. Dan heb je wel momenten dat je denkt: dat was het dan."

Emotionele momenten

"Als je morgen de kleedkamer binnenloopt en je shirt en voetbalschoenen ziet en het veld opkomt en het eerste fluitsignaal klinkt. Dat worden mooie en emotionele momenten."

Bastian Schweinsteiger en Lukas Podolski in 2014

Ook bondscoach Joachim Löw stond stil bij het naderende afscheid: "Lukas en ik hebben samen een lange weg afgelegd. We hebben samen veel obstakels overwonnen en samen veel toernooien gespeeld. We hebben teleurstellingen gehad, maar ook het mooiste meegemaakt wat je als speler en trainer kunt meemaken: de wereldtitel in 2014."

"De entourage is perfect: Duitsland tegen Engeland. Dat zorgt voor de juiste sfeer in het stadion. Veel mensen komen speciaal voor Lukas. Mooi, maar ik ben ook wel droevig omdat hij een van de grootste Duitse spelers was..."

Trio afwezigen

Duitsland moet het in de oefenwedstrijd tegen Engeland doen zonder het trio Mesut Özil, Julian Draxler, Mario Gómez en Sami Khedira. Het kwartet is herstellende van kleine blessures en heeft volgens Löw nog enkele dagen nodig om volledig fit te zijn.

Zondag staat de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Azerbeidzjan in Bakoe op het programma. "Özil en Draxler hebben allebei last van een bovenbeenspier en Gómez heeft een spierblessure in een dij. Zij zullen sowieso niet spelen", aldus de Duitse bondscoach, die later ook de met een enkelkwetsuur kampende Khedira aan het lijstje afwezigen moest toevoegen.

Spits Gómez is de laatste weken in topvorm. Onder leiding van de Nederlandse trainer Andries Jonker is hij bij VfL Wolfsburg helemaal opgeleefd. In de laatste drie wedstrijden wist hij telkens te scoren.

Löw kan ook geen beroep doen op doelman Manuel Neuer. De teamgenoot van Arjen Robben bij Bayern München is geblesseerd. Kevin Trapp van Paris Saint-Germain is zijn vervanger.

Gareth Southgate op de persconferentie

De Engelse bondscoach Gareth Southgate mist tegen de Duitsers spits Harry Kane, vaste aanvoerder Wayne Rooney en Daniel Sturridge wegens blessures. Daar kwam Phil Jones dinsdag bij. De 25-jarige verdediger viel tijdens een training uit en keert terug naar zijn club Manchester United.

Engeland speelt de oefenwedstrijd tegen Duitsland ter voorbereiding op het WK-kwalificatieduel van zondag tegen Litouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl