Het bericht
NOS NieuwsAangepast

Jury VS: bewegend plaatje mag worden gezien als dodelijk wapen

Een grand jury in het Amerikaanse Texas heeft bepaald dat een bewegend plaatje, dat ook wel een GIF wordt genoemd (Graphic Interface Format), net zo dodelijk kan zijn als een pistool of een mes. Aanleiding voor deze conclusie is een zaak waarbij een journalist via Twitter zo'n bewegend plaatje, met in dit geval knipperende kleuren, ontving. Dat veroorzaakte een epileptische aanval.

Experts zeggen tegen de Amerikaanse nieuwszender NBC News dat dit zover bekend de eerste keer is dat een GIF wordt beschouwd als een dodelijk wapen. "Ik ken geen zaak waarin iemand voor een dergelijke incident is vervolgd", zegt een advocaat tegen de nieuwszender.

Onwel

Het plaatje werd verzonden naar Kurt Eichenwald, een journalist van Newsweek. Hij lijdt aan epilepsie en het bewegende plaatje leidde ertoe dat hij stuiptrekkend op de grond viel. Zijn advocaat zegt dat hij daarna een aantal dagen onwel bleef en nog weken moeite had met praten.

Afgelopen weekend werd de 29-jarige John Rayne Rivello opgepakt. Hij wordt ervan verdacht via Twitter doelbewust het plaatje te hebben gestuurd. Volgens het OM wist de man dat Eichenwald epilepsie had. Het motief van Rivello wordt nog onderzocht, mogelijk had scherpe kritiek van Eichenwald op president Trump er iets mee te maken.

De FBI heeft met een doorzoekingsbevel gekeken naar het Twitter-account @jew_goldstein, dat van de verdachte zou zijn. Daar zijn onder meer privégesprekken met vrienden gevonden. "Ik hoop dat dit een beroerte bij hem veroorzaakt", zou de man hebben gezegd.

iCloud-account

Rivello lijkt zijn best te hebben gedaan om sporen uit te wissen. Behalve dat hij een anoniem Twitter-account en bijbehorend e-mailadres gebruikte, had hij ook een anonieme prepaid simkaart. De FBI kwam hem op het spoor doordat aan het 06-nummer een niet-anoniem iCloud-account gekoppeld was dat op zijn naam stond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl