NOS NieuwsAangepast

'Straks een negatieve spaarrente? Dat is echt koffiedik kijken'

"Het is natuurlijk geen leuk bericht. Iedereen hoopt rente op zijn spaarrekening te krijgen", zegt Matthijs Bierman, algemeen directeur van Triodos Bank in het NOS Radio 1 Journaal. Triodos verlaagt als eerste bank in Nederland de rente op een gewone internetspaarrekening naar 0 procent.

Gisteravond hebben alle klanten van de bank een e-mail gekregen over de renteverlaging, die geldt vanaf 3 april. Het kwam voor hen misschien niet als een verrassing; Triodos verlaagde de spaarrente in oktober al naar 0,1 procent. Volgens Bierman heeft de bank geen andere keuze.

"De rentes zijn in Europa al een paar jaar enorm aan het dalen. Dat betekent voor de Triodos Bank, en voor alle andere banken, dat onze rente-inkomsten ook dalen. Het gevolg daarvan is dat wij ook de rentes op spaarrekeningen steeds verder hebben moeten verlagen. Nu dus naar 0 procent."

Onze klanten zijn niet gefocust op dat kleine beetje rente.

Matthijs Bierman

Hij verwacht niet dat klanten Triodos de rug toekeren vanwege het besluit. "Onze klanten zijn niet gefocust op dat kleine beetje rente. Daarvoor komen ze doorgaans niet bij ons. Ze kiezen voor Triodos om wat wij met het geld doen en omdat wij heel transparant op onze website laten zien aan wie wij het geld uitlenen."

De bank wil zich onderscheiden met duurzaam bankieren. "Wij lenen alleen geld uit aan ondernemingen die een positief verschil maken op sociaal, ecologisch of cultureel gebied. Dat is een principiële keuze."

Matthijs Bierman, algemeen directeur van Triodos Bank Nederland

Sparen levert momenteel historisch weinig op. De banken schroeven de tarieven steeds verder terug. Dat komt vooral door het beleid van de Europese Centrale Bank. Die heeft de rentetarieven de afgelopen jaren flink doen kelderen, om de economische groei in Europa te bevorderen.

Schrikbeeld

Alle spaarders bij Nederlandse aanbieders krijgen al sinds vorig jaar minder dan 1 procent rente. Volgens economieredacteur Nik Wouters zullen de grote banken er alles aan doen om niet die 0 procent te bereiken. "Bij die stand wordt de kans toch wel heel groot dat klanten gaan weglopen. Misschien gaan ze tot 0,05 procent, dan krijgt de klant in ieder geval nog iets van rente."

Misschien gaan spaarders bij een negatieve rente het geld weer onder hun matras bewaren.

Nik Wouters

Een negatieve spaarrente voor consumenten is een schrikbeeld voor veel banken, zegt Wouters. "Het spaargeld wordt al langzaam minder waard doordat de inflatie oploopt en een deel van de klanten belasting betaalt over het spaargeld. Misschien gaan spaarders bij een negatieve rente het geld weer onder hun matras bewaren."

UBS komt met negatieve rente

Toch zou negatieve rente een volgende stap kunnen zijn. In andere Europese landen zijn er al banken waar mensen moeten betalen om geld op hun spaarrekening te zetten. In Duitsland moeten particulieren met meer dan 3 miljoen euro op hun rekening al betalen om het geld bij een bank te stallen.

En vandaag werd bekend dat de Zwitserse bank en vermogensbeheerder UBS een negatieve rente van 0,6 procent invoert op eurorekeningen, vanwege "aanhoudend buitengewone lage rentetarieven". De rente gaat gelden voor tegoeden boven de 1 miljoen euro.

Triodos-directeur Bierman wil er nog niet op vooruit lopen. "Dat is echt koffiedik kijken. Ik weet niet of dat ook in Nederland nodig zal zijn, dat weet niemand. Het zou kunnen gebeuren, want je ziet inderdaad dat het in andere Europese landen gebeurt, maar het is echt nog te vroeg om dat te zeggen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl