In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Ongeloof na vernieling Anne Frankboom in Doesburg

'Die boom heeft zoveel gevoelswaarde voor ons'

Op een school in Doesburg is een 'nakomeling' van de Anne Frankboom vernield. De locatieleider van de school reageert vol ongeloof. "De kinderen vinden het verschrikkelijk en wij ook", zegt Martijn Helmers.

De Anne Frankboom was een witte paardenkastanje die in de tuin van Het Achterhuis stond. Anne had tijdens de onderduik vanuit haar zolderraam uitzicht op de boom. Ze beschreef de boom ook in haar dagboek.

Rond de boom ontstond een enorme ruzie toen een kapvergunning werd verleend, omdat hij dreigde om te vallen. Toen duidelijk werd dat de dagen van de boom waren geteld, verzamelde de Anne Frank Stichting kastanjes van de boom om stekjes te kweken. Inmiddels hebben veel scholen in Europa daarvan hun eigen Anne Frankboom, meldt Omroep Gelderland.

Ook de vernielde boom in Doesburg was een 'nakomeling' van de beroemde Amsterdamse boom. Volgens de locatieleider weten veel mensen dat niet. "De meesten weten niet dat hij afstamt van de originele Anne Frankboom. Ik zoek er niks anders achter dan vandalisme."

Of er een nieuwe boom komt, is nog niet duidelijk. "Het nieuws is nu nog erg vers. Het schoolplein wordt binnenkort verbouwd, misschien dat we dan een nieuwe boom nemen."

Advertentie via Ster.nl