Tergooi Ziekenhuis in Hilversum
NOS NieuwsAangepast

Waarschuwing voor longarts Tergooi na dood patiënt

Het Regionaal Tuchtcollege Amsterdam heeft een waarschuwing opgelegd aan een longarts van het Tergooi Ziekenhuis. De arts is tekortgeschoten bij de behandeling van de 21-jarige Rogier Mooij, zegt het college.

Mooij werd in november 2014 binnengebracht bij het ziekenhuis in Blaricum met hevige pijn op de borst. Een halve dag later overleed hij op een andere locatie van het ziekenhuis, zonder dat hij door een specialist was gezien.

'Niet-pluisgevoel'

Het tuchtcollege neemt het de arts kwalijk dat hij de "fysieke beoordeling" van de patiënt heeft overgelaten aan een assistent die pas vier maanden als arts werkte. Het college benadrukt dat Mooij "onbegrepen pijnklachten" had en dat zowel verpleegkundigen als een betrokken assistent een "niet-pluisgevoel" hadden.

De arts zegt juist dat de assistent genoeg ervaring had en dat niet evident was dat de situatie levensbedreigend was. Ook als hij de patiënt wel zelf had gezien, was het waarschijnlijk niet anders gelopen, zegt hij. Na obductie bleek dat Mooij een ontstoken hartzakje had.

Hoewel de longarts in zijn supervisie is tekortgeschoten, gaat het te ver om uitsluitend de longarts verantwoordelijk te houden voor het ontbreken van goede zorg.

Regionaal Tuchtcollege Amsterdam

Het tuchtcollege heeft besloten tot een waarschuwing omdat de arts niet eerder is opgevallen en omdat hij veel negatieve media-aandacht heeft gekregen. Ook was de organisatie van het ziekenhuis niet op orde. Het gaat daarom te ver om alleen de longarts verantwoordelijk te houden voor de gemaakte fouten, vindt het college.

Jeanne van Kasbergen, de moeder van Rogier Mooij, is zwaar teleurgesteld over de uitspraak. "Wij weten nog steeds niet waardoor Rogier is overleden. Dat moet naar boven komen. Ik wil weten waardoor Rogier is overleden en daar heb ik geen antwoord op. Zolang de onderste steen niet naar boven is gehaald, is het voor mij en mijn zoons onmogelijk dit te verwerken."

Ik wil weten waardoor Rogier is overleden en daar heb ik nu geen antwoord op.

Jeanne van Kasbergen, de moeder van Rogier Mooij

Van Kasbergen hoopte juist dat de uitspraak haar rouwproces zou bespoedigen. "Het Tuchtcollege heeft wel oog gehad voor onze behoefte aan duidelijkheid. Dat proeven we in de uitspraak, namelijk dat er meer mensen verantwoordelijk zijn bij de behandeling van Rogier in het ziekenhuis. Het is dus niet alleen de longarts. Tegen de anderen was geen klacht ingediend. Als dat wel was gebeurd, dan hadden we meer antwoorden gekregen."

De Inspectie voor de Gezondheidszorg bestudeert de uitspraak nog. Of de inspectie in beroep gaat tegen de uitspraak is nog niet bekend.

Het Tergooi Ziekenhuis gaf eind vorig jaar al toe dat er fouten waren gemaakt bij de behandeling van Mooij. Volgens de raad van bestuur had een specialist hem moeten onderzoeken en had de zaak direct gemeld moeten worden bij de inspectie. Dat gebeurde nu pas na ruim twee maanden.

De zaak-Mooij kwam ook in het nieuws door een 'zwijgcontract' dat de nabestaanden hadden getekend. Daarin stond dat ze niet met de pers zouden praten. "Achteraf bezien zijn we toch enigszins naïef geweest bij het formuleren ervan", zei het bestuur in december.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl