NOS SportAangepast

Honkbalcoach Meulens baalt van 'onacceptabele' fouten

Meulens: blunders kostten ons punten

Bondscoach Hensley Meulens van de Nederlandse honkballers baalde na de verloren halve finale van de World Baseball Classic van "frustrerende" fouten van Andrelton Simmons en Jurickson Profar.

In de eerste slagbeurt van Oranje ging Simmons uit bij een mislukte poging een honk te stelen en hield Profar zijn voet niet op het honk tijdens het vieren van een honkslag. "Het is frustrerend dat we mentale fouten maken", zei Meulens daarover.

"We hebben het vooraf over de ervaring van Yadier Molina achter de plaat gehad. Dat als je te ver van het honk komt, hij je uit gooit en dat is wat er gebeurde", aldus Meulens. "En dan Jurickson die een feestje viert en niet terugkomt op het honk, dat is onacceptabel."

Simmons en Profar stonden daardoor niet op de honken toen Wladimir Balentien even later een homerun sloeg en die Nederland niet vier, maar twee punten opleverde. "Dat had het verschil kunnen zijn tussen winnen of verliezen", zei Meulens.

Rick van den Hurk in actie tegen Puerto Rico

'Eén foutje wordt genadeloos afgestraft'

Ook pitcher Rick van der Hurk hield een rotgevoel over aan de halve finale. De startende werper kwam tegen Puerto Rico al snel in de problemen en werd na twee innings vervangen. "In zulke wedstrijden telt iedere bal. Eén foutje wordt op dit niveau genadeloos afgestraft."

Van der Hurk kreeg vijf hits, waaronder twee homeruns, om de oren. "Met twee slag op het bord gooide ik een 'curvebal' die ik liet hangen in de slagzone. Die werd gelijk over de muur geslagen. Dat had nooit mogen gebeuren", baalde Van den Hurk.

In de tweede inning kreeg hij nog een homerun om de oren, waarna hij van de heuvel werd gehaald. "Ik hoopte de hele wedstrijd te blijven staan, maar in zo'n play-offduel heb je niet de ruimte om foutjes even snel recht te zetten."

De andere Nederlandse werpers waren effectiever, met Kenley Jansen als absolute uitblinker. De speler van de Los Angeles Dodgers gooide in de negende inning met negen ballen drie man uit. "Die jongen heeft een geweldige arm. Het was genieten om hem aan het werk te zien."

Dat was wel direct de enige inning die Jansen gooide, waarna Puerto Rico in de elfde inning alsnog toesloeg. Van der Hurk keek met trots terug op het toernooi van Oranje. "We hebben een geweldige wedstrijd gespeeld en een geweldig toernooi gedraaid. Enorm teleurstellend dat het net niet onze kant op is gevallen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl