Pinguïnpopulatie op Zuidpool veel groter dan gedacht

EPA

Er leven veel meer pinguïns op de Zuidpool dan wetenschappers tot nu toe dachten. Tot dusver werd uitgegaan van 2,3 miljoen pinguïns in het oosten van Antarctica, maar het blijken er 5,9 miljoen te zijn. 

Australische wetenschappers hebben de populatie op de Zuidpool uitgebreid onderzocht door middel van videobeelden vanuit de lucht en op de grond. Bij deze telling zijn voor het eerst niet-broedende adeliepinguïns, een kleine zwart-witte soort, meegeteld. De vorige tellingen focusten zich alleen op broedende pinguïns.

"Niet-broedende vogels zijn moeilijker te tellen, omdat ze liever op zoek gaan naar voedsel in zee, dan dat ze zich nestelen op het land", zegt ecoloog Louise Emmerson. "Maar ons onderzoek heeft aangetoond dat er net zo veel niet-broedende pinguïns, of misschien wel meer, als broedende pinguïns zijn."

Onderzoekstations

De telling is van belang om meer te weten te komen over de gehele pinguïnbevolking, zegt Emmerson. Bijvoorbeeld over hun eetgedrag. Volgens de wetenschappers zijn er wereldwijd 14 tot 16 miljoen adeliepinguïns. 

Uit het onderzoek bleek ook dat er veel pinguïns te vinden zijn bij onderzoekstations, dus in de buurt van mensen. De stations staan op rotsachtige, ijsvrije plekken waar de dieren goed kunnen broeden. Op de Zuidpool staan negen permanente onderzoekstations. Eén miljoen pinguïns blijken zich in een straal van 10 kilometer van zo'n station te nestelen.

Bekijk hieronder de video die de wetenschappers hebben gemaakt over hun ontdekkingen: