Naturalis kan doorgaan met verbouwen na schikking

ANP

Museum Naturalis in Leiden kan de verbouwing die op last van de rechter is stopgezet, hervatten. Het museum heeft een schikking getroffen met architect Fons Verheijen.

Verheijen, die het oorspronkelijke gebouw van Naturalis heeft ontworpen, had bezwaar gemaakt tegen de verbouwing. Hij vindt het ombouwen van de tentoonstellingsruimte tot kantoorruimte een verminking van zijn ontwerp.

In januari bepaalde de rechter al dat het ontwerp van Verheijen zo uniek is dat het onder het auteursrecht valt. Twee weken geleden besloot de rechter dat de verbouwing ook per direct moest worden stopgezet. Volgens Naturalis heeft de bouwstop grote gevolgen en loopt de schade in de tientallen miljoenen euro's.

Virtueel museum

Het museum en de architect hebben nu afgesproken dat Verheijen 1,5 miljoen euro krijgt. Met dat geld zal hij een stichting oprichten die zich gaat bezighouden met wetenschappelijk onderzoek en architectuur.

Verder zal Naturalis nog tien jaar lang een virtueel museum ter beschikking stellen waarin het oorspronkelijke interieur van Verheijen nog te zien is.