Anti-terreureenheden op de Parijse luchthaven Orly
NOS NieuwsAangepast

Vader: aanvaller Orly was onder invloed van alcohol en wiet

De vader van de man die gisteren op de Parijse luchthaven Orly een militair aanviel, denkt dat zijn zoon heeft gehandeld onder invloed van drugs en alcohol. "Mijn zoon is nooit een terrorist geweest", zei hij kort na zijn vrijlating vanmorgen in Parijs.

De vader werd gisteren samen met een broer van de 39-jarige dader na de aanslag opgepakt. In een radio-interview zegt de vader dat zijn zoon hem gisterochtend had gebeld en zijn excuses had aangeboden. "Ik heb een stommiteit begaan met een gendarme", zei hij door de telefoon. Enkele uren voordat hij op Orly toesloeg, had de man schoten gelost op politieagenten die hem bij een verkeerscontrole wilden aanhouden.

Over zijn zoon zei de vader ook nog dat hij nooit bad, en wel alcohol dronk. "En onder invloed van alcohol en cannabis, dan kom je tot zoiets." Autopsie moet nog uitwijzen of de dader onder invloed van drugs of drank verkeerde.

Barbezoek

De broer en een neef van de schutter zitten nog wel vast. De laatste had zich gemeld bij de politie; de avond voor de aanval had hij nog met zijn neef in een bar gezeten. Of de dader toen iets heeft losgelaten over zijn plannen is niet bekend.

De aanhouding van de vader en de broer van de man moet gezien worden als standaardprocedure in dergelijke gevallen. Wat er uit het verhoor is gekomen, is nog onduidelijk.

Ik ben hier om te sterven voor Allah. Er zullen hoe dan ook doden vallen.

Dit riep de aanvaller volgens militairen op Orly

De 39-jarige Ziyed B. viel gisteren op de tweede luchthaven van Parijs een vrouwelijke militair aan. Hij slaagde erin haar automatische wapen af te pakken. Volgens de aanklager pakte de man haar vast en richtte hij een pistool dat hij bij zich droeg op haar hoofd, haar tegelijk gebruikend als menselijk schild.

De aanvaller riep volgens de militairen "Leg je wapens neer! Doe je handen achter je hoofd! Ik ben hier om te sterven voor Allah. Er zullen hoe dan ook doden vallen."

Kort daarna werd hij doodgeschoten door twee collega's van de vrouw, op het moment dat hij zich bukte achter de vrouw.

Crimineel verleden

De anti-terreurafdeling van de Franse justitie is een onderzoek begonnen naar de aanval.

In het huis van de man vond de politie cocaïne en een groot mes. Volgens de Franse aanklager is Ziyed B. in het verleden veroordeeld voor overvallen en drugsdelicten. Vorig jaar kwam hij vrij, maar dat was onder voorwaarden. Hij mocht het land niet verlaten en moest zich geregeld melden bij de politie. Tussen twee gevangenisstraffen in 2011 en 2012 zou hij geradicaliseerd zijn. Na de aanslagen in Parijs van november 2015 werd zijn huis doorzocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl